Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța. Orice persoană își va putea schimba numele fără motiv, o dată în viață 
WhatsApp
Persoanele adulte din Franţa îşi pot schimba numele de familie, începând de vineri, fără a oferi un motiv, informează agenţia DPA.

În cadrul unei proceduri simplificate, persoanele interesate pot solicita, o dată în viaţă, să ia numele celuilalt părinte sau să-l adauge la numele de familie. De asemenea, în cazul în care există două nume de familie, se poate solicita schimbarea ordinii acestora.

Solicitarea nu trebuie să fie justificată. Cu toate acestea, pentru ca noul nume să fie înregistrat efectiv, persoanele interesate trebuie să se prezinte din nou la biroul de înregistrare după o lună şi să îşi confirme decizia.

Reguli diferite se aplică în continuare pentru adoptarea unui nume de familie diferit şi adaptarea numelui în limba franceză.

În alte ţări, cum ar fi Germania, numele de familie poate fi schimbat doar dacă există un motiv întemeiat, notează DPA. 

Franța traversează o perioadă politică grea. Macron reales ca "răul cel mai mic". Premierul a vrut să demisioneze

 

Franța traversează o perioadă politică foarte dificilă, astfel că schimbările sunt deja la ordinea zilei. Președintele Emmanuel Macron a fost reales de francezi în lipsa unor alte opțiuni viabile, următoarele opțiuni fiind candidați extremiști. 

Premierul francez Elisabeth Borne şi-a înaintat demisia preşedintelui Emmanuel Macron, care a respins-o, ''pentru ca guvernul să poată să-şi continue sarcina şi să acţioneze în aceste zile'', a anunţat marţi Preşedinţia franceză, informează AFP.

După alegerile legislative de duminică, Macron a rămas fără majoritate absolută în Adunarea Naţională, ceea ce anticipează o perioadă de instabilitate în Franţa.

În acest context, şeful statului francez va întreprinde "consultările politice necesare (...), pentru a identifica soluţiile constructive posibile, în serviciul francezilor", a precizat Preşedinţia, înaintea unei serii de întâlniri cu liderii de partid, marţi şi miercuri, la Palatul Elysee.

La rândul său, Elisabeth Borne va reuni întreg guvernul la Matignon marţi la începutul după-amiezii, au anunţat surse din anturajul său.

Coaliţia centrist-liberală, care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577.

Restul Parlamentului francez este repartizat în principal între extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen, care a realizat o ascensiune inedită cu 89 de deputaţi, stânga unită la iniţiativa tribunului său Jean-Luc Melenchon (cel puţin 150 de deputaţi) şi dreapta clasică, cu circa 60 de deputaţi.

Această configuraţie plasează Parlamentul în centrul jocului politic francez, o premieră în cea de-a V-a Republică, un regim prezidenţial creat de generalul De Gaulle în 1958 anume pentru a evita instabilitatea regimului parlamentar care era cea de-a IV-a Republică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel