Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franţa. Guvernul, acuzat de "pilotare deficitară a crizei". Macron: Un raport "părtinitor şi trunchiat"
WhatsApp
O comisie de anchetă parlamentară a denunţat miercuri o "pilotare deficitară a crizei" COVID-19 de către guvernul francez, la finalul unei perioade de şase luni de audieri privind modul de gestionare a epidemiei care s-a soldat cu 53.000 de morţi, relatează AFP.

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron a denunţat imediat un raport "părtinitor şi trunchiat" al acestei comisii de anchetă a Adunării naţionale, conduse de opoziţia de dreapta.

Franţa era "prost înarmată' în faţa pandemiei care a izbucnit la începutul anului, afirmă liderul deputaţilor Les Republicains (LR), de dreapta, Damien Abad. Gestionarea crizei a fost "haotică" şi a dovedit "deficienţe structurale", a declarat presei Eric Ciotti, raportor LR în cadrul comisiei de anchetă.

Comisia de anchetă a adoptat miercuri dimineaţă acest raport, care atrage atenţia asupra unor eşecuri ale autorităţilor publice înainte de criza sanitară şi în timpul ei, dar fără votul deputaţilor LREM, care s-au abţinut. Toţi ceilalţi membri ai comisiei au votat raportul.

 

Guvernul, acuzat de gestionare deficitară a crizei

 

Textul urmează să fie făcut public în termen de cinci zile, timpul necesar pentru primirea observaţiilor din partea grupurilor politice.

În total, comisia de anchetă a efectuat peste 50 de audieri - la care au luat parte fostul premier Edouard Philippe şi mai mulţi miniştri ai sănătăţii succesivi - care au durat în total circa 130 de ore.

Comisia de anchetă "nu a fost niciun tribunal popular, niciun tribunal judiciar" şi "nu este acuzat nimeni personal", dă asigurări raportorul său, Eric Ciotti.

De la începutul epidemiei de coronavirus, executivul a fost vizat de numeroase plângeri pentru punerea în pericol a vieţii altcuiva sau pentru omucidere involuntară.

 

Macron denunţă comisia pentru un raport "părtinitor şi trunchiat" 



În total, 96 de plângeri împotriva unor miniştri au fost adresate Curţii de justiţie a Republicii, singura abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exerciţiul funcţiunii.

Franţa este "pe locul al patrulea între ţările cele mai afectate din Europa", a afirmat Ciotti. "Unele ţări au făcut faţă mai bine decât altele", a adăugat el, folosindu-se de date statistice în sprijinul afirmaţiilor sale. Astfel, media în Uniunea Europeană a fost de 532 de decese la un milion de locuitori, iar media în Franţa a atins 727 de decese.

"Constatăm o lipsă de anticipare şi o subestimare a riscului epidemic, o scădere a stocurilor strategice" cu "probleme ale furnizorilor" insuficient diversificaţi, a enumerat Damien Abad.

El a reamintit din timpul crizei "mesajele contradictorii asupra măştilor, deficienţele privind politica testelor" şi "marii uitaţi" care au fost azilele de bătrâni şi bolnavii de alte boli decât COVID-19. "Niciodată nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva", a exclamat Abad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel