Sindicaliştii furioşi au blocat marile bulevarde ale capitalei, au incendiat pubele şi au atacat forţele de cu sticle incendiare. Pe rețelele de socializare apare și primăria din Bordeaux în flăcări.
#BMPRT #twitter #PointmanRT #RT #BreakingNews #BREAKING #NewsUpdate #news #Bordeaux #France https://t.co/aHEUz8LodZ
— Brett Murphy (@bmurphypointman) March 23, 2023
La Paris au izbucnit rapid violenţe la începutul marşului: pietre de pavaj, sticle şi artificii au fost aruncate asupra forţelor de ordine, vitrinele magazinelor au fost sparte, staţii de autobuz şi mobilier stradal au fost distruse, iar tomberoane de gunoi şi chioşcuri de ziare au fost incendiate de persoane îmbrăcate în negru şi purtând măşti şi ochelari de protecţie.
Ministerul francez de Interne a anunţat joi seară că la protestele faţă de reforma pensiilor au participat 1,089 milioane de oameni, inclusiv 119.000 la Paris. Este un record al mobilizării în capitala Franţei de la începerea mişcării de contestare a planului de creştere a vârstei de pensionare.
În schimb, Confederaţia Generală a Muncii (CGT) a estimat că la cele aproximativ 240 de acţiuni de protest de joi au participat 3,5 milioane de oameni, inclusiv 800.000 la Paris, potrivit postului BFMTV.
Cel puţin 33 de protestatari au fost reţinuţi la Paris după violenţe cu forţele de ordine, iar numeroase faţade de magazine au fost devastate, potrivit cotidianului Le Monde. Două magazine au fost incendiate.
#Paris https://t.co/cpMARn6rWG
— orit perlov (@oritperlov) March 23, 2023
În Marsilia, s-au adunat aproximativ 280.000 de protestatari, iar în Montpellier, aproximativ 40.000, potrivit sindicatelor. În Nantes, manifestanţii au pătruns în sediul unui tribunal administrativ. În oraşele Rennes, Bordeaux, Toulouse şi Lille, forţele de ordine au utilizat tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor violenţi.
HAPPENING NOW: #LIVE #PROTEST #RIOT #MANIFESTATIONS ACROSS #PARIS #FRANCE OVER THE #MACRON #PENSIONREFORM
— HumanDilemma (@HumanDilemma_) March 23, 2023
WATCH LIVE NOW: https://t.co/wiwOyLGtHo
LIKE AND RETWEET! ♥️
FOLLOW MY TWITTER FOR UPDATES ????
JOIN ME FREE AT TWITCH FOR LIVE COVERAGE! ????#FranceProtests #LIVENOW… pic.twitter.com/xraGZGmpw2
În Rennes, Toulouse, Nantes şi Marseilles manifestanţii au atacat forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Pe străzile luate cu asalt de sute de mii de oameni au fost ridicate baricade. Multe dintre ele au fost incendiate cu cocktailuri Molotov.
Somebody didn't get the "gatherings banned" memo ... #paris pic.twitter.com/w2jcM0mhnx
— SverreF (@sverref) March 23, 2023
Zeci de oameni au blocat timp de două ore un depou de autobuze şi nu au permis circulaţia mijloacelor de transport în comun.
În gara din Lyon, manifestanţii au mers azi pe liniile de cale ferată, iar circulaţia trenurilor a fost paralizată. Intrările pe aeroporturile Charles-de-Gaulle şi Roissy au fost şi ele blocate de sindicalişti. Revoltaţi, oamenii au scandat minute în şir şi au promis că vor ieşi în stradă şi în zilele următoare.
#France #burning #BreakingNews #viral #viralvideo #viral2023 #Trending #TrendingNow #TrendingTopics #TrendingNews #UPDATE #UpdateNews #burning #Paris #MustWatch #Everyone #today #Breaking_News #Democracy #Survivor #France #Democracy_Derailed #Democracy #Paris #burning #people… pic.twitter.com/gALPYKsKV1
— (NPA) POLITICAL ANALYSIS (@AnalysisNpa) March 23, 2023
Direcţia Generală a Aviaţiei Civile a cerut companiilor aeriene să anuleze 30% din zborurile lor la Paris-Orly şi 20% pe alte aeroporturi până joi.
În acest timp, autostrada din Toulouse era paralizată. Mai mulţi manifestanţi au creat o baricadă de foc şi au oprit astfel circulaţia maşinilor. La fel s-a întâmplat şi în Lyon, unde, în plină stradă, pubele, scaune şi cutii de carton au ars sub privirile trecătorilor.
Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, intervenindu-se cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în mai multe oraşe, relatează AFP.
Violenţele, care au fost sporadice de la începutul mobilizării, la 19 ianuarie, au reapărut, uneori în mod spectaculos, acaparând din nou canalele de televiziune şi evocând amintiri ale mişcării populare a „vestelor galbene” din 2018 - 2019.
În prima parte a serii, ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că 123 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi joi, iar peste 80 de persoane au fost arestate. Prefectura de poliţie a numărat „în jur de o mie” de elemente radicale în capitală, unde situaţia rămânea haotică în primele ore ale serii, cu incidente încă în curs de desfăşurare.
În oraşul Lorient, secţia de poliţie şi forţele de ordine au fost vizate de manifestanţi, majoritatea tineri cu feţele acoperite. Ferestrele clădirii au fost sparte de proiectile.
Tensiuni mai mult sau mai puţin puternice au fost observate şi în alte oraşe, cum ar fi Toulouse, Bordeaux sau Lille.
Ministrul de interne Gerald Darmanin a denunţat „atacuri inacceptabile”. El a anunţat mobilizarea a 12.000 de poliţişti şi jandarmi joi, dintre care 5.000 la Paris, ca răspuns la creşterea radicalizării.
A fost o mobilizare masivă pentru această a 9-a zi de acţiune, prima de când guvernul s-a folosit de o prevedere constituţională pentru a trece fără vot reforma pensiilor.
Cu puţin timp înainte de începerea demonstraţiei de la Paris, secretarul general al sindicatului moderat CFDT (Confederaţia Democrată Franceză a
Muncii), Laurent Berger, a făcut apel la „non-violenţă”. Omologul său de la CGT, Philippe Martinez, a declarat că Emmanuel Macron ''a aruncat un bidon de benzină pe foc'', amintind că sindicatele i-au scris pentru a-l alerta cu privire la 'situaţia explozivă' din ţară.
În timp ce, potrivit unei surse apropiate guvernului, executivul spera ca protestul să se liniştească şi ca totul să revină în ordine „în acest weekend”, sindicatele au făcut deja apel la o a zecea zi naţională de acţiune marţi, când se va afla în vizită în Franţa regele britanic Charles al III-lea.
Acestea au subliniat „determinarea forţei de muncă şi a tinerilor de a obţine retragerea reformei”, care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, prin care se urmăreşte să se acopere un deficit iminent în fondul de pensii. Macron doreşte ca reforma să intre în vigoare până la sfârşitul anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News