Noul guvern olandez, rezultat al acordului de coaliție dintre suveraniştii PVV al lui Geert Wilders, partidul fermierilor BBB, formația de centru-dreapta New Social Contract (NSC) și liberalii din VVD, a mers la Regele Olandei, Willem -Alexander, pentru depunerea jurământului ca noul executiv al țării.
Premier va fi Dick Schoof, un fost șef al serviciilor secrete olandeze, în vârstă de 67 de ani.
După depunerea jurământului, care are loc în Palatul Regal Huis ten Bosch din Haga, noul guvern va prelua oficial mandatul.
Cea mai mare parte a ministerelor, conform acordului de coaliție, a fost repartizată partidului lui Wilders, care a câștigat alegerile în urmă cu peste 200 de zile. PVV va conduce, printre altele, Ministerul Economiei (cu Dirk Beljaarts), Ministerul Migrației (cu Marjolein Faber) și Ministerul Infrastructurii (cu Barry Madlener).
BBB conduce 2 ministere, inclusiv cel al Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor (cu Femke Wiersma).
VVD, partidul conservator care l-a reprezentat pe fostul premier Mark Rutte, va gestiona 4 portofolii importante: Sophie Hermans va fi ministrul Climei, Eelco Heinen va conduce Departamentul de Finanțe, Ruben Brekelmans - Apărare și David Van Weel-Justiție. În cele din urmă, patru ministere vor trece la NSC, inclusiv cel al Afacerilor Externe, care va fi condus de Casper Veldkamp.
În urma discuțiilor purtate luni la rând, aceste partide l-au determinat pe Wilders să renunțe la multe dintre punctele programului său politic, în special la componenta eurosceptică, abandonând astfel ideea organizării unui referendum pentru un "Nexit", similar Brexitului.
Geert Wilders a făcut o serie de concesii pentru a forma o coaliție, inclusiv acceptarea continuării ajutorului militar pentru Ucraina, deși se opusese acestui lucru în campania electorală. În final, el a renunțat chiar și la aspirația de a deveni prim-ministru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News