Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fermierii spanioli planifică proteste în luna februarie, pe modelul celor din Franța, Germania, Belgia și România
WhatsApp
Asociațiile fermierilor spanioli au anunțat că intenționează să iasă în stradă în luna februarie, protestând împotriva regulamentelor stricte ale Uniunii Europene și a lipsei de sprijin din partea guvernului, pe fondul răspândirii nemulțumirilor în întreaga Europă, transmite Reuters.

Cele mai mari asociații de fermieri din Spania - Asaja, COAG și UPA - împărtășesc aceleași nemulțumiri cu colegii lor din alte țări europene, susținând că reglementările privind mediul impuse de Bruxelles subminează rentabilitatea culturilor și cresc prețurile alimentelor. Seceta din sudul Spaniei a afectat și fermierii, producția unor culturi precum orezul și măslinele fiind în scădere în ultimii doi ani.

"Protestele vor avea loc cât mai curând posibil", a declarat Pedro Barato, președintele Asaja, o asociație spaniolă care reprezintă aproximativ 200.000 de fermieri și crescători de animale, într-un interviu.

Protestele sunt programate să aibă loc în săptămânile următoare, au declarat organizațiile într-un comunicat comun. Membrii Asaja urmează să se întâlnească pe 1 februarie pentru a face pregătirile.

În Portugalia vecină, Confederația Națională a Agriculturii, care reprezintă fermele mici și mijlocii, a declarat că și ea va organiza proteste, marșuri lente și alte evenimente. Datele încă nu au fost stabilite.

Camioanele spaniole au probleme în Franța

 

În același timp, odată cu intensificarea protestelor din Franța, aproximativ 20.000 de camioane spaniole care traversează zilnic granița au întâmpinat dificultăți în transportul de fructe, legume și alte bunuri.

Asociația de transport spaniolă, Fenadismer, estimează că blocadele cauzează pierderi zilnice de 10 milioane de euro (10,84 milioane de dolari) pentru companiile spaniole.

Fermierii spanioli spun că se confruntă și cu dificultăți în a concura cu produsele importate din afara UE la prețuri mai mici.

Printre alte revendicări, organizațiile spaniole au în plan să ceară Bruxelles-ului să oprească negocierile cu blocul comercial Mercosur, precum și acordurile comerciale cu Chile, Kenya, Mexic, India și Australia.

O sursă guvernamentală spaniolă a declarat că administrația a sprijinit fermierii într-un mod fără precedent în ultimele decenii, oferind finanțare și reglementări pentru a-i ajuta să se adapteze la schimbările climatice, la consecințele războiului din Ucraina și să se modernizeze și să devină mai rezilienți și competitivi la nivel global.

Deși Spania respectă în mod maxim dreptul fermierilor de a protesta pe ambele părți ale frontierei, fermierii spanioli nu se confruntă cu aceleași probleme ca colegii lor francezi, a adăugat sursa.

Fermierii au organizat proteste și în Belgia, Germania, Polonia și România.

 

---------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel