Fermierii protestează de săptămâni întregi în întreaga Europă, cel mai recent în Polonia, Grecia și Republica Cehă. Cu toții solicită reducerea birocrației legate de politica agricolă comună a Uniunii Europene și o relaxare a normelor de mediu ale blocului.
În timp ce așteptau ca cinci coloane de tractoare să ajungă la punctul de adunare din Piața Independenței, în centrul orașului, protestatarii în veste galbene au fluturat steaguri spaniole, regionale și sindicale și au sunat clopotele vacilor, în timp ce se auzea muzică din difuzoare.
Traficul în jurul monumentului Puerta de Alcala s-a oprit, mai multe autobuze fiind în imposibilitatea de a-și continua traseul, deoarece fermierii s-au înghesuit pe străzi.
Odată ce au sosit tractoarele, au avut loc încăierări cu poliția în timp ce fermierii încercau să mărșăluiască pe strada Alcala, un traseu diferit de cel planificat inițial. Ofițerii în echipament antirevoltă au ținut linia, blocând înaintarea protestatarilor, chiar dacă mai multe tractoare s-au apropiat de ei.
Alți participanți s-au îndreptat spre minister pe o stradă paralelă, urmând itinerariul oficial.
Unii protestatari au huiduit o echipă de televiziune pentru canalul La Sexta, un bărbat lovind în mod repetat camera de filmat.
Lucia Risueno, o proprietară de podgorii în vârstă de 52 de ani din regiunea Castille-La Mancha, a declarat că autoritățile nu au reușit să ajute sectorul și a cerut prețuri mai echitabile.
"Am aceleași cheltuieli, dar câștig la jumătate, așa că nu mai putem continua așa", a declarat ea pentru Reuters, adăugând că protestele vor continua până când guvernul va implementa măsuri ferme de ajutorare a fermierilor.
Adolfo Albaladejo, în vârstă de 54 de ani, a declarat că luptă pentru a se asigura că agricultura nu dispare din țara sa.
"Zona rurală spaniolă vrea protecționism. Vrem să ne protejăm produsele și să fim competitivi", a spus el, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News