Fenomenul El Niño îi îngrijorează foarte mult pe oamenii de știință, deoarece temperaturile de pe planetă continuă să crească pe măsură ce criza climatică se adâncește.
Așadar, El Niño apare o dată la câțiva ani, când nivelul mării crește, de obicei, în zona central-estică a Oceanului Pacific. Odată ce aceste temperaturi ale mării depășesc un anumit prag, El Niño este declarat.
În acest an, temperaturile oceanelor au fost în creștere încă din luna martie, ceea ce pare să insinueze că avem de-a face cu un an El Niño.
În plus, opusul lui El Niño - La Niña - s-a încheiat în februarie, potrivit oamenilor de știință.
Oamenii de știință au urmărit temperaturile apei în Pacificul de est, lângă America de Sud și în apropierea ecuatorului, analizând în același timp modelele de vânt pentru a determina dacă se apropie El Niño.
Washington Post relatează că modelele climatice actuale sugerează că există 62% șanse ca El Niño să apară până în iulie și 90% șanse ca acesta să se dezvolte până la sfârșitul anului.
Așadar, de ce este acest lucru important și de ce sunt îngrijorați oamenii de știință?
Pentru că vremea din întreaga lume este afectată, iar El Niño este cu siguranță ceva care are un efect, de la alunecările de teren și ploile puternice din California la seceta din Australia, Asia de Sud-Est și Indonezia.
Schimbările climatice au, de asemenea, un rol în toate acestea, făcând lucrurile mai extreme și mai greu de prevăzut.
Oamenii de știință cred, de asemenea, că va deveni un fenomen tot mai frecvent, pe măsură ce criza climatică se agravează și emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească radical.
De asemenea, fenomenul El Niño crește temperaturile globale, ceea ce nu este ajutat nici de schimbările climatice.
Acest lucru înseamnă că El Niño ar putea aduce cu sine temperaturi globale mai ridicate, inclusiv poate chiar cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată pe Pământ.
Robert Rohde de la Berkeley Earth a declarat pentru Washington Post: "Dacă El Niño se dezvoltă, este posibil să crească moderat temperaturile medii globale în restul anului 2023 și până în 2024".
Previzionistul Netweather, Nick Finnis, a declarat pentru Daily Express: "Ar putea împinge lumea dincolo de un nou record de temperatură medie cu ajutorul încălzirii globale induse de schimbările climatice".
Cea mai mare temperatură înregistrată până acum a fost de 56,7 grade Celsius, înregistrată în Valea Morții, California, în 2013.
Anul trecut, în Marea Britanie s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată aici.
Finnis a continuat: "Este posibil ca Marea Britanie să nu înregistreze creșteri dramatice ale temperaturilor în acest an, dar El Niño ar putea duce la temperaturi mai ridicate anul viitor, mai ales în timpul verii."
El a adăugat că "Asia de sud-est, India, Australia, unele părți ale Amazonului și Africa de Sud" sunt locurile unde este posibil să se înregistreze cele mai extreme călduri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News