Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia are în plan eliminarea limitei de vârstă pentru a ieși la pensie
WhatsApp
Federico Freni, subsecretar de stat pentru economie din Italia susține, într-un interviu pentru presa din Peninsulă, că „n umai din motive de costuri a fost necesară introducerea limitei de vârstă la 62 de ani, dar viitorul este orientat spre eliminarea progresivă a limitei de vârstă. Astfel, se va putea ieși la pensie cu 41 de ani de contribuții, indiferent de vârstă”. 
Federico Freni, despre pensii: "Opțiunea pentru femei este o măsură costisitoare, vom găsi o soluție de compromis" / Foto: Captură video youtube

Întrebat dacă există vreo șansă de a recupera pensia anticipată pentru femei în Italia – „Opzione Donna” - într-o versiune mai puțin restrictivă, Federico Freni, subsecretarul de stat pentru economie din Italia, a răspuns:

„Din păcate, pensia anticipată pentru femei în Italia – „Opzione Donna” - nu era sustenabilă din punct de vedere economic în versiunea cunoscută până acum. Dar este o măsură care interceptează o nevoie de protecție la care nu putem și nu vrem să negăm răspunsuri. Vom vedea dacă putem găsi o soluție mai bună".

Tot vorbind despre pensii, limitările privind reevaluarea au fost considerate penalizatoare de diverse categorii profesionale. 

"Am ales să sprijinim în mod decisiv veniturile mici și mijlocii, limitând revalorizarea pensiilor doar la anumite tranșe. Am considerat că este corect să îi sprijinim pe cei mai nevoiași, pe cei care au pierdut mai multă putere de cumpărare în fața inflației galopante, începând cu cele mai mici pensii. A fost o alegere politică". 

 

Va continua această schemă și în 2024 sau ar putea fi revizuită în lunile următoare?

 

"În lunile următoare, tendința inflației va fi parametrul pentru alegerile noastre”, spune Federico Freni.

Ministerul Economiei a invocat prudența financiară a manevrei. „Cea aprobată de Camera Deputaților este o lege a bugetului prudentă, de bun simț, cu o mare parte dedicată energiei, așa cum ar trebui să fie. Cu toate acestea, am pornit pe o cale clară și decisivă, în discontinuitate clară cu trecutul, dând o trăsătură politică măsurilor economice, respectând mandatul primit de la electorat". 

"Mai sunt încă multe de făcut: pe lângă finalizarea cotei 41, restructurarea definitivă a sistemului nostru fiscal și definirea unor politici energetice și de dezvoltare care să privească spre viitor și nu spre trecut. Am pus deoparte multe idei și multe propuneri, dar avem în față cinci ani de guvernare, nu vom duce lipsă de timp", mai spune Federico Freni.

 

Se poate presupune o încetinire a inflației și o revenire la o politică economică "normală" până la jumătatea anului 2023?

 

"Inflația noastră este strâns dependentă de fluctuațiile energetice, iar persistența sa reală este dificil de estimat: dar este rezonabil să ne așteptăm la o încetinire pentru a doua jumătate a anului, cu condiția - desigur - ca tendința energetică să urmeze aceeași linie.

În orice caz, la sfârșitul lunii martie expiră cea mai mare parte a sprijinului acordat gospodăriilor și întreprinderilor pentru a face față facturilor ridicate la energie.

Costul energiei va fi etalonul pentru orice intervenție. Dar un lucru este sigur, nu vom eșua niciodată în a sprijini gospodăriile și întreprinderile.”

 

Este posibil ca din toamna anului viitor să se revină la o sesiune bugetară mai puțin sacrificată?

 

"În ciuda faptului că guvernul a intrat în funcție la sfârșitul lunii octombrie, calendarul manevrei, cu calendarul în mână, a fost absolut identic cu cel din ultimii doi ani. Compresiunea pe care au suferit-o sesiunile bugetare nu depinde de voința guvernului, ci de situația specială în care ne-am aflat din 2020: "legiferarea prin decret nu ajută la eficientizarea procesului parlamentar și, mai ales, creează suprapuneri care împiedică o sesiune bugetară mai fluidă și mai liniară".

"Voi începe de la regiunea mea: în sfârșit, datorită muncii parlamentarilor Ligii, a fost aprobată punerea în funcțiune a unei infrastructuri strategice, cum ar fi drumul Roma-Latina, a cărei construcție a fost împiedicată de zeci de ani de imobilismul regiunii Lazio. Apoi, îmi place să amintesc fondurile pentru infrastructurile spitalicești din Lazio Inferior, care sunt pe cât de necesare, pe atât de mult așteptate. Și, din nou, la nivel național, refinanțarea primei de mobilă, reducerea TVA la peleți și la încălzirea urbană, precum și consolidarea impozitului forfetar și pacea fiscală: un adevărat oxigen pentru familii și întreprinderi.

"Printre numeroasele măsuri structurale și sistemice, aș dori să menționez două intervenții mici, dar semnificative: cumpărarea vilei lui Giuseppe Verdi, care risca să ajungă la licitație în mâinile unor corsari și aventurieri, și finanțarea stabilă a festivalului Donizetti din Bergamo. Protejarea rădăcinilor și a culturii noastre înseamnă protejarea viitorului copiilor noștri", conform Il Messaggero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel