La fel ca întreaga națiune a Italiei și Fasano trece printr-o fază de scădere a populației, pierzând 171 de locuitori în ultimul an, stabilindu-se la 39.187 de locuitori (date la 31 decembrie 2022), față de 38.368 în anul precedent.
Prin urmare, anii în care orașul a sărbătorit nașterea celui de-al 40.000-lea locuitor, în urmă cu un sfert de secol, sunt de mult apuse. Reducerea populației este, așadar, un fenomen care afectează și orașul Selva, Zoosafari și fermele de lux; acest lucru este atestat de datele ISTAT.
De exemplu, în Fasano, există 16.402 familii cu o medie de 2,4 persoane, dintre care 1.134 au cel puțin un cetățean străin și 632 au ca titular al cărții de familie un cetățean străin.
În ceea ce privește nașterile din 2022, sunt 268 de bebeluși, dar 30 sunt copii născuți de străini.
În ceea ce privește decesele, cifra este de 450, dintre care 209 bărbați și 241 de femei, dintre care șase străini. Bilanțul natural, adică diferența dintre cei vii și cei morți, este așadar remarcabil, cu un -182 și, prin urmare, o pierdere semnificativă de populație, cu nașteri care nu au compensat decesele.
În plus față de nașteri, mișcările migratorii au compensat decesele: peste 600 de persoane au părăsit Fasano pentru a se muta în alte municipalități sau în străinătate.
Pe de altă parte, 372 de persoane s-au înregistrat în Fasano din alte municipalități italiene, dintre care 245 sunt străini.
În ceea ce privește străinii, cea mai numeroasă comunitate este în continuare cea albaneză cu 952 de persoane, urmată români cu 170 de persoane. Pe locul trei se află comunitatea georgiană cu 51 de persoane, toate femei, urmată de prezența pakistaneză cu 49 de persoane (dintre care doar una este femeie) și cea indiană cu 45.
Comunitatea chineză rămâne stabilă cu 36 de reprezentanți, 29 sunt bengalezii (o comunitate exclusiv masculină), urmați de britanici cu 27 de cetățeni, conform presei străine.
Deși cifrele nu vorbesc, ele spun lucruri care stau la baza studiilor, nu vorbesc despre sacrificii. De exemplu, româncele care își părăsesc țara pentru a veni să îngrijească bătrânii și bolnavii italieni, sau argentinienii și brazilienii prezenți în populația locală sunt sportivii care joacă în echipele care îi încântă pe fani la fotbal și alte sporturi.
Printre senegalezi, congolezi, nigerieni și gambiani nu lipsesc refugiații, oameni care au fugit de mizerie, persecuții și conflicte în căutarea visului unei vieți mai bune, dar care aici ajung să care cărucioare la ieșirea din supermarketuri sau să facă munci umile și adesea prost plătite, dacă nu chiar nedeclarate. Numerele nu spun că cei 14 ucraineni care trăiesc în Fasano au fugit de ororile războiului și că au lăsat în țara lor natală membri ai familiei care luptă pentru libertate în fiecare zi.
Aceste date sugerează că Fasano este astăzi un oraș în care sunt reprezentate 79 de naționalități diferite, aproape jumătate din statele existente, cu bărbați și femei de pe toate continentele; un fel de hartă colorată a lumii, o bogăție culturală care merită să fie descoperită, cunoscută și valorificată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News