Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fără zăpadă în această iarnă pe cel mai înalt munte din Spania, pentru prima dată în ultimii 108 ani
WhatsApp
Fără zăpadă în această iarnă pe vârful Teide, cel mai înalt munte în Spania, pentru prima dată în ultimii 108 ani.
Muntele Teide din Insulele Canare, Spania (Foto: Freepik)

Muntele Teide din Tenerife, cel mai înalt vârf din Spania, nu a avut parte de zăpadă în lunile de iarnă pentru prima dată în peste un secol, după ce Insulele Canare au avut cele mai călduroase luni ianuarie și februarie de la începutul înregistrărilor.

Oricine a vizitat Tenerife, în Insulele Canare, va fi familiarizat cu maiestuosul Munte Teide, un vulcan latent cu o înălțime de 3.715 metri, care domină peisajul variat al insulei.

În ciuda vremii în mod tradițional blânde din arhipelag în timpul iernii, atât de mare este altitudinea lui El Teide încât, în timpul perioadelor de precipitații din arhipelag, mercurul coboară sub zero grade, iar vulcanul și parcul național din jur sunt acoperite de zăpadă. 

Însă nu și în această iarnă când, în perioada cuprinsă între 1 decembrie și 29 februarie, simbolul iconic al insulei Tenerife nu a fost acoperit deloc de zăpadă, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat în ultimii 108 ani, scrie publicația The Local.

O iarnă anormală în Insulele Canare

 

Negaționiștii schimbărilor climatice de pe insule s-au grăbit să răspundă că în noiembrie a fost ceva zăpadă pe Teide, dar aceasta a fost doar pe vârf și a durat câteva zile, deoarece mercurul a atins apoi temperaturi anormale de peste 30 de grade Celsius.

Aceasta nu este o iarnă normală pentru așa-zisele insule norocoase, deoarece au înregistrat cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ianuarie și februarie, cu 2,5C peste temperatura medie de iarnă de 17,7C.

De asemenea, în lunile de iarnă au fost doar 12 zile fără calima, nisipul care suflă dinspre deșertul Sahara din apropiere, creând o ceață care face mai dificilă respirația.

În insula Fuerteventura, situată în estul insulei Canare, municipalitatea La Oliva a înregistrat o temperatură record de 31,7C pe 16 ianuarie.

De asemenea, a plouat mult mai puțin decât de obicei, o situație îngrijorătoare, având în vedere că guvernul din Tenerife a declarat recent o situație de urgență în caz de secetă în vederea introducerii unor restricții de apă înainte de o vară mai caldă și mai uscată. 

"Au fost acumulate precipitații de 36 de litri pe metru pătrat (în timpul iernii), ceea ce reprezintă doar 28% din precipitațiile așteptate pentru această perioadă", a declarat jurnaliștilor meteorologul de stat David Suárez.

Această climă mai uscată și mai caldă a explicat în mare parte de ce incendiile de vegetație au distrus părți uriașe din zonele împădurite dense din Tenerife în august 2023, cele mai grave incendii din ultimii patruzeci de ani.

"Ne confruntăm cu una dintre cele mai secetoase ierni din istoria recentă, iar asigurarea aprovizionării cu apă pentru cetățeni și pentru zonele rurale din Tenerife este o chestiune esențială care nu poate avea preferințe politice", a declarat presei președintele Cabildo, Rosa Dávila, în legătură cu planurile de combatere a secetei de pe insulă.

Este un scenariu îngrijorător pentru Tenerife și pentru celelalte 7 insule care fac parte din acest arhipelag atlantic aflat în largul coastelor Saharei de Vest. 

Poziția lor geografică și vânturile albastre care le străbat obișnuiau să le asigure un refugiu în timpul lunilor de iarnă friguroase și a verii toride de pe îndepărtatul continent european, ceea ce explică de ce turismul a fost mult timp cea mai importantă industrie din Insulele Canare.

Această vreme plăcută și blândă este acum în pericol, iar absența zăpezii pe El Teide este cel mai recent exemplu al modului în care schimbările climatice transformă tiparele meteorologice din Insulele Canare și din întreaga Spanie. 

 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel