Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Explozie de prețuri în Grecia. Cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani 
WhatsApp
Prețurile din Grecia au explodat la fel ca în România, din cauza inflației galopante. 

Inflaţia din Grecia a crescut peste 10% pentru prima dată din 1995, deoarece războiul Rusiei din Ucraina a ridicat semnificativ costurile energiei aflate deja într-o continuă scumpire.

Indicele preţurilor de consum al Greciei a crescut cu 10,2% faţă de acum un an în aprilie, cea mai mare creştere înregistrată din februarie 1995. Creşterea a fost determinată de preţurile la electricitate şi combustibil, precum şi de costurile bunurilor, a declarat marţi Autoritatea de Statistică Elenă. Inflaţia armonizată la Uniunea Europeană a ajuns la 9,1%, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

La fel ca alte naţiuni europene, Grecia încearcă să-şi uşureze reducerea costului vieţii cu măsuri fiscale pentru a ajuta gospodăriile şi afacerile.

Facturile de energie electrică au fost subvenţionate din septembrie.

Un pachet fonduri de sprijin în valoare de 3,2 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari) a fost dezvăluite săptămâna trecută de către oficialii greci, relatează Mediafax.

Tucia, inflație de 70%

 

Cea mai ridicată rată a inflaţiei  este însă în Turcia a urcat la 69,97% în luna aprilie, ceea ce pune în pericol şansele de realegere ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în 2023, transmite AFP.

Promisiunile guvernului şi reducerile de TVA la produsele de primă necesitate anunţate la începutul anului nu au frânat tendinţa de creştere a preţurilor. Datele oficiale publicate joi de Institutul de statistică din Turcia arată că preţurile au crescut cu 7,25% în aprilie, în plină sărbătoare a Ramadanului, comparativ cu luna martie şi cu 69,97% faţă de luna aprilie a anului trecut, ceea ce reprezintă cea mai ridicată inflaţie înregistrată de Turcia după luna februarie 2002.

Avansul inflaţiei s-a datorat în primul rând unul salt de 105,9% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la energie, urmate de o creştere de 89,1% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

Ministrul turc al Finanţelor, Nureddin Nebati, a ţinut să calmeze îngrijorările declarând că actualul trend inflaţionist este unul trecător şi nu se va prelungi pe termen lung. "Vom creşte bunăstarea şi puterea de cumpărare a cetăţenilor noştri", a spus luni Nureddin Nebati.

În schimb, economiştii sunt de părere că inflaţia va rămâne la un nivel ridicat pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, iar media prognozelor pentru inflaţia la final de an este de 52%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel