Epidemiologul-șef al State Serum Institute din Danemarca, Tyra Grove Krause, se așteaptă ca valul provocat de cea mai nouă variantă a coronavirusului să atingă punctul culminant la sfârșitul acestei luni.
Conform unui studiu, riscul ca oamenii să fie spitalizați din cauza Omicron este redus la jumătate față de varianta Delta, spune Tyra Grove Krause. Acest lucru dă speranțe autorităților din Danemarca că pandemia s-ar putea încheia în câteva luni, pe măsură ce crește imunitatea, a spus ea, conform mirror.co.uk.
Krause, răspunzând unei întrebări referitoare la perioada cât Omicron va mai afecta Danemarca, a declarat pentru TV2: „Cred că va mai fi valabil în următoarele două luni, după care sper că infecția se va diminua și ne vom recăpăta viața normală".
Într-un mesaj de Anul Nou 2022, Tedros Adhanom Ghebreyesu, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a lansat și el un mesaj de speranță. El s-a declarat „încrezător" că acesta va fi anul în care se va pune capăt pandemiei, însă a atras atenția că inechitățile în distribuirea vaccinurilor a „creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron".
„Cu cât inechitățile sunt mai mari, cu atât mai mare este riscul ca acest virus să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prezice", spunea Tedros.
Creșterea numărului de cazuri Omicron în întreaga lume ar putea duce la apariția unei variante mai periculoase, avertizează Organizația Mondială a Sănătății din Europa.
Varianta, care se răspândește cu viteză în întreaga lume, pare să fie mai puțin gravă decât se temea inițial și a născut speranța că pandemia ar putea fi depășită.
Însă Catherine Smallwood, ofițer superior pentru situații de urgență al OMS, a atras atenția că rata de infectare în continuă creștere ar putea avea efect opus.
„Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu cât se transmite mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să aibă o nouă variantă. Acum, Omicron este letal, poate provoca moartea... poate un pic mai puțin decât Delta, dar cine poate spune ce aduce următoarea variantă?", a declarat Smallwood într-un interviu pentru AFP.
Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de Covid de la începutul pandemiei și 5 cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021.
„Ne aflăm într-o fază foarte periculoasă, vedem că ratele de infectare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul nu este deocamdată clar", a spus Smallwood.
Deși riscul individual de spitalizare este mai redus cu varianta Omicron în comparație cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului mare de cazuri.
Marți, Marea Britanie s-a confruntat cu avertismente privind o criză iminentă în spitale din cauza lipsei de personal cauzată de valul de infecții Omicron, în condițiile în care numărul zilnic de cazuri Covid din țară a depășit pentru prima dată 200.000.
Smallwood a declarat că se așteaptă ca acest scenariu să se repete și în alte țări europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News