Euronews denunță abuzurile de pe “ruta balcanică”. Polițiștii de frontieră din România sunt acuzați că bat migranții cu bâte, biciuri și bastoane, ba chiar că le administrează șocuri electrice, restricționându-le astfel dreptul de a cere azil. Autoritățile române neagă acuzațiile.
Pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au ajuns la pragul unui ONG din Belgrad. Căutând ajutor, au povestit personalului cum au fost împinși violent înapoi în Serbia de către polițiștii de frontieră români. Unul dintre ei avea un picior amputat; el a pretins că ofițerii români și-au folosit propriile cârje pentru a-l bate.
Un alt grup de migranți, care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra de migranți din Subotica, Serbia, a povestit despre o experiență similară. Detectați de camerele termice în timp ce încercau să treacă granița cu România, aceștia au fost interceptați și ar fi fost abordați de gardieni, care i-au asediat cu biciul în mână. Au experimentat deja focuri de armă trase de poliția maghiară, dar nu au fost biciuiți niciodată, au spus ei. Unul dintre ei aproape a pierdut un ochi.
Aceste mărturii s-au numărat printre cele colectate de diferite ONG-uri de-a lungul frontierei dintre Serbia și România, toate ducând la aceeași concluzie: poliția de frontieră română – precum și cele din alte țări de-a lungul rutei favorizate de migranți – folosesc violența împotriva migranților.
La granița cu România – de-a lungul Dunării până la provincia autonomă sârbească Voivodína – bătăile, intimidările fac acum parte din viața de zi cu zi. Frontiera de aici a devenit noul hotspot pe așa-numita „rută balcanică”.
Poliția de frontieră română trimite în Serbia între 50-600 de migranți pe zi, potrivit unor ONG-uri. Numerele exacte sunt imposibil de stabilit. Un ONG sârb estimează că „cel puțin cincizeci” de oameni sunt împinși cu forța înapoi din România în Serbia în fiecare zi; un altul vorbește despre o medie de aproximativ 400-600 pe săptămână.
Potrivit rapoartelor, cabluri și bastoane sunt folosite pentru lovituri. Migranții sunt supuși la șocuri electrice sau hainele lor fiind incendiate, precum și intimidați de împușcături în aer. Unii imigranți au vorbit despre agenți îmbrăcați în negru cu măști de schi sau balaclav pe față pentru a nu fi recunoscuți.
Organizațiile românești care colaborează cu UNHCR pentru a ajuta victimele traficului de persoane, cum ar fi Generatie Tânara România (GTR) sau Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR) – spun că nu sunt conștiente de presupusa violență la frontieră.
Contactată de Euronews, poliția de frontieră română a negat, de asemenea, orice acțiune greșită, spunând că „toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care se găsesc acționând ilegal la frontieră trebuie efectuate în conformitate cu legislația națională și internațională în vigoare, inclusiv respectarea drepturile omului”.
De ani de zile, agenții români au fost echipați cu echipamente sofisticate de vizionare la distanță pentru a preveni traversările ilegale, atât ziua cât și noaptea. În primele șapte luni ale anului 2020, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a declarat că 1.823 migranți au fost „găsiți la granița cu Serbia în timp ce încercau să intre ilegal în țară”.
Acuzațiile de abuz asupra migranților de către poliția de frontieră din ambele state membre ale UE sunt acum bine cunoscute și dezbătute, chiar și pe coridoarele Bruxelles-ului.
„Tipul de comportament brutal din timpul împingerii înapoi de către poliția română este de același fel observat mai întâi în Ungaria și mai târziu în Croația”, a spus Abdelmaksoud.
„La început a fost mai ușor să treci granița în România, au existat mai puține controale și mai puține violențe. Apoi, de-a lungul timpului, am început să colectăm tot mai multe mărturii [de violență] chiar și la granița cu România”.
Rados Djurovic, directorul Centrului pentru Protecția Azilului (APC-CZA), spune că împingerea ilegală din România devine „din ce în ce mai sângeroasă”: „Au început cu cel puțin un an în urmă, dar acest tip de violență este recent, a început în urmă cu 3-4 luni. Sunt legate de presiunea migrațională în creștere asupra României. Cu cât sunt mai multe cazuri, cu atât crește violența”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News