Euro a coborât ieri la minimul ultimilor 20 de ani și s-a apropiat de paritate față de dolar, din cauza îngrijorărilor că o criză energetică va arunca regiunea în recesiune. Moneda americană a fost stimulată de așteptările că Rezerva Federală va majora ratele.
Cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, conducta Nord Stream 1, a început luni întreținerea anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.
"Preocuparea cea mai apropiată pentru piețe este dacă Nord Stream 1 va redeveni sau nu operațional", a declarat Bipan Rai, șeful nord-american al strategiei FX la CIBC Capital Markets din Toronto, adăugând că "piețele vor evalua probabil o recesiune" pentru regiune în caz contrar.
Euro a coborât până la 1,0051 dolari față de dolarul american, cel mai slab nivel din decembrie 2002, potrivit Reuters.
Moneda americană s-a apreciat pe fondul așteptărilor că Fed va continua să majoreze agresiv ratele în timp ce abordează inflația în creștere.
Se așteaptă ca Fed să majoreze ratele cu 75 de puncte de bază la ședința din 26-27 iulie.
"Fed va crește ratele mai agresiv decât majoritatea celorlalte bănci centrale de pe piețele dezvoltate și nu credem că celelalte bănci centrale de pe piețele dezvoltate au cu adevărat lățimea de bandă pentru a ține pasul", a spus Rai.
Consumatorii americani consideră că inflația va continua să crească în următorul an, dar se așteaptă la un ritm mai moderat pe termen lung, într-un semnal că așteptările inflaționiste rămân ancorate în mod rezonabil, se arată într-un sondaj realizat luni de New York Fed.
Datele privind prețurile de consum care vor fi publicate miercuri reprezintă principalul punct de interes economic al acestei săptămâni în SUA. Economiștii chestionați de Reuters se așteaptă ca indicele să arate că prețurile de consum au crescut cu o rată anuală de 8,8% în iunie.
Dolarul australian a fost cel mai slab performer al zilei, scăzând la minimul ultimilor doi ani din cauza temerilor legate de creșterea globală. Mai multe orașe chineze au adoptat noi restricții COVID-19, de la oprirea afacerilor la închideri, pentru a ține în frâu noile infecții, ceea ce ar putea crea noi întreruperi ale aprovizionării. citiți mai departe
Moneda australiană a scăzut până la 0,6716 dolari, cel mai slab nivel din iunie 2020.
Pe piața criptomonedelor, bitcoin a scăzut cu 1,62%, la 20.519 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News