Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Este normal să fie condiții 'rustice'”. Ministerul român al Apărării, după ce soldații francezi de la baza militară de la Cincu s-au plâns de condițiile „mizere”
WhatsApp
Soldaţii francezi care sunt trimiși la Cincu, se plâng că au parte de condiţii mizere. Cei 700 de militari cantonaţi în tabăra de la Cincu spun că locuiesc în frig, pe întuneric, au mâncare puţină, iar şobolanii roiesc pe lângă paturile improvizate. Ministerul român al Apărării spune că „este normal să fie condiții 'rustice'” la începutul misiunii și că „responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (...) în locația din Cincu au fost asumate integral de partea franceză”

Militarii francezi au vorbit pentru site-ul de investigații francez Mediapart despre numărul insuficient de toalete, condițiile insalubre din unele spații, mâncarea puțină și încălzirea deficitară din corturi, transmite Digi24.ro.

Relatările militarilor străini de la Cincu au stârnit un scandal în Franța, unde deputații partidului Franța Rebelă au preluat subiectul pe care îl vor discuta în Adunarea Națională. Soldați francezi desfășurați la baza militară de la Cincu, din România, au vorbit cu publicația franceză de investigații Mediapart despre condițiile lor de viață, pe care le consideră nedemne.

Citește mai multe: „Mi-a fost mult mai bine în Mali decât în România. Sunt dezgustat”. Soldaţii francezi se plâng în presa din țara lor de frig și foame în România

„Nu mă aflu într-o țară în război, nu sunt nici măcar într-o operațiune, ci într-o misiune de descurajare operațională. Armata noastră se presupune că ar trebui să fie "înfricoșătoare". Armata franceză nu are nimic glorios când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, cu burta goală, încercând să sperie Rusia cu camioane blocate în rahat și cu tancuri care trec cu greu prin trecătorile Carpaților”, spune unul dintre militari.

„Este normal să fie condiții 'rustice'”

 

Ca răspuns la o solicitare de informații trimisă către Statul Major francez, instituția a transmis că este normal să fie condiții „rustice” la începutul unei operațiuni, și a dat asigurări că acestea s-au îmbunătățit și vor continua să se îmbunătățească.

Soldații francezi și rudele lor argumentează că au trecut opt luni de la instalarea trupelor și nu este vorba de o țară care este în război și cu constrângeri logistice puternice, potrivit jurnalistei de investigații.

Statul Major al armatei franceze recunoaște, potrivit Mediapart, că sunt câteva probleme: întreruperi de curent, spunând că este „planificată renovarea sistemului de electricitate”; mesele, care „se îmbunătățesc calitativ și cantitativ”; igiena, precizând că „noi toalete au fost comandate”, conform Digi 24.

Ministerul Apărării Naționale a transmis că „responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (...) în locația din Cincu au fost asumate integral de partea franceză”:

„Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză”.

Ministerul român al Apărării se apără, după ce soldații francezi de la baza militară de la Cincu s-au plâns de condițiile „mizere” 

 

Ca urmare a articolului de investigații, deputații partidului francez LFI (Franța Rebelă) Bastien Lachaud și Aurelien Saintoul au sesizat președintele comisiei de apărare din Adunarea Națională, pentru ca Adunarea să „se ocupe de subiect.

Franța conduce Grupul de Luptă al NATO din România, constituit începând cu luna mai, și își va spori prezența militară în țara noastră, inclusiv cu tancuri de luptă Leclerc.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel