Escrocheria cunoscută sub numele de "fiul la ananghie", care constă în faptul că infractorii pretind că sunt copiii victimelor pentru a le cere bani pentru un contratimp, întotdeauna prin intermediul Whatsapp, este la modă și în creștere.
Cele mai recente arestări au fost efectuate de Poliția Națională din Girona în această săptămână, fiind arestate în total zece persoane de diferite naționalități în diferite locații din zona Girona, care cereau victimelor lor maximum 3.000 de euro.
Anchetatorii au găsit zeci de victime ale acestei organizații pe întreg teritoriul statului, dar susțin că, în general, există sute de persoane afectate de organizațiile criminale implicate în prezent în această formă de fraudă în creștere.
Investigația a început la sfârșitul anului trecut, după ce secții de poliție din întreaga Spanie, precum cele din Murcia, Valladolid și Toledo, au început să primească plângeri în care persoanele afectate descriau că au suferit de pe urma escrocheriei "fiul în suferință". Modul de operare al infractorilor constă în trimiterea de mesaje în masă pe telefoanele mobile ale potențialelor victime.
În aceste mesaje, escrocul se dă drept fiul destinatarului (al victimei), îi spune că i s-a stricat telefonul și îl întreabă dacă îi poate scrie pe celălalt număr de telefon de pe care îl contactează, care este de fapt un număr fraudulos folosit de organizație. Escrocii care se dau drept copil îi spun întotdeauna victimei că nu pot vorbi la telefon, așa că pot răspunde doar prin Whatsapp.
Dacă părintele ia legătura prin intermediul unui apel telefonic, escrocheria este dezvăluită.
Odată ce victima răspunde, presupus a fi copilul lor, aceștia cer diverse sume de bani folosind diverse scuze pentru a plăti datoria, sau pentru că li s-a stricat calculatorul sau telefonul mobil și trebuie să cumpere altul, sau orice altă scuză care necesită un transfer rapid de bani. Toate solicitările se ridică în final la o sumă cuprinsă între 2.500 și 3.000 de euro. Banii sunt întotdeauna solicitați în tranșe pentru a nu trezi suspiciuni.
După mai multe demersuri, agenții secțiilor de poliție care au primit plângerile au reușit să vadă traseul banilor trimiși de victime, care au fost distribuiți prin diferite conturi bancare pentru a elimina urma banilor și a evita să fie identificați. Ei au descoperit că cel puțin o duzină dintre membrii schemei se aflau în provincia Girona.
Ancheta desfășurată de ofițerii de la Brigăzile de poliție judiciară din Girona și Lloret de Mar a reușit să localizeze și să aresteze zece membri ai organizației infracționale în Lloret, Blanes, Tossa de Mar și Girona, printre alte localități, ca presupuși autori ai unei infracțiuni de înșelăciune. Este vorba de șapte bărbați și trei femei, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, de diferite naționalități, spanioli, români, brazilieni și cetățeni subsaharieni cu cetățenie spaniolă.
Printre cei arestați se numără și liderul organizației din zonă, însărcinat cu recrutarea de tineri pentru a realiza escrocheriile sau, de asemenea, pentru a acționa ca "catâri", adică pentru a primi banii înșelați de la victime în schimbul unei compensații financiare din partea organizației, îngreunând în acest fel urmărirea banilor și a identității escrocilor. Există diferite niveluri de "catâri", cei mai mici sunt plătiți, de obicei, cu aproximativ 50 de euro doar pentru a primi banii în contul lor, iar alții de un nivel superior pot percepe 10% din ceea ce reușesc să obțină în numerar de la victimă.
Persoanele reținute vor fi predate în curând fiecăreia dintre instanțele care investighează cazurile. Ancheta este încă deschisă, iar poliția nu exclude alte arestări în viitorul apropiat, conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News