Deși Turcia încearcă de mai mulți ani să adere la Uniunea Europeană, procesul este blocat, iar sub conducerea lui Erdogan, țara pare să se îndrepte spre o tendință de conservatorism religios, în ciuda faptului că, potrivit Constituției, Turcia este un stat laic, cu separarea religiei de puterea politică. Recent, Erdogan a criticat acțiunile Israelului față de Hamas, aducând argumente bazate mai mult pe solidaritatea religioasă decât pe alte considerente.
În aceste zile, Turcia a depus o cerere de aderare la blocul țărilor emergente BRICS, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al partidului aflat la guvernare, informează AFP.
"Președintele nostru a afirmat de mai multe ori că dorim să devenim membru BRICS. (...) Procesul este în desfășurare", a declarat Ömer Çelik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, cu orientare islamo-conservatoare) condus de președintele Recep Tayyip Erdogan.
"Dacă va exista o evoluție concretă privind aderarea noastră la BRICS, o decizie sau o evaluare din partea acestui bloc, vă vom informa", a spus Çelik în cadrul unei conferințe de presă.
"Președintele nostru a subliniat clar că Turcia dorește să participe la toate platformele internaționale importante, inclusiv BRICS", a adăugat el.
Inițial format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, blocul BRICS s-a extins anul acesta cu patru noi membri: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran. Deși Argentina fusese invitată să adere la summitul BRICS din august 2023, desfășurat în Africa de Sud, aceasta a renunțat ulterior la demers, din cauza opoziției noului președinte, ultra-liberalul Javier Milei.
În luna iunie, ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, avertizase asupra riscului unui conflict mondial, după vizite în China și Rusia, confirmând interesul Ankarei de a se apropia de țările BRICS în acest context.
Subliniind faptul că Rusia și China sunt deja principalii doi parteneri comerciali ai Turciei, ministrul declarase atunci că această apropiere nu reprezintă o schimbare a politicii externe a Turciei, țară membră NATO și care aspiră să adere la UE.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat "fascismul" rețelelor de socializare care, potrivit lui, nu pot "tolera nici măcar fotografiile martirilor palestinieni", transmite AFP.
În contextul blocării accesului la platforma Instagram, șeful statului turc a sugerat că decizia are motivații politice.
"Ne confruntăm cu un fascism digital care nu poate tolera nici măcar fotografiile martirilor palestinieni fără a le interzice imediat", a declarat el într-o întâlnire cu membri ai partidului său la Ankara.
Erdogan a acuzat platformele online că respectă "regulile în America și Europa, dar le neglijează în mod conștient atunci când este vorba despre a lupta contra delictelor de conținut în Turcia".
Turcia a blocat accesul la platforma Instagram, conform unei decizii anunțate de Autoritatea turcă pentru tehnologia informației și comunicații (BTK), fără explicații, după ce o oficialitate turcă a acuzat Instagram de blocarea postărilor cu mesaje de condoleanțe în urma asasinării la Teheran a lui Ismail Haniyeh, liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News