Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan îi cere lui Putin să ''returneze'' Ucrainei peninsula Crimeea, anexată în 2014
WhatsApp
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan cere Rusiei să "returneze" Crimeea, peninsula anexată ilegal în 2014. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie "returnată" Ucrainei, o poziţie pe care Ankara a susţinut-o de la începutul conflictului, potrivit EFE şi Unian, citate de Agerpres.

"Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult 'durerea' populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea", a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev.

"Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional", a insistat Erdogan.

În discursul său, preşedintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai.

Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populaţie turcofonă din peninsula Crimeea, tradiţional musulmană, au fost deportaţi în Asia Centrală în anul 1944 şi nu s-au putut întoarce decât după obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991.

După anexarea Crimeii de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională, mulţi tătari au plecat din nou în exil, susţinând că sunt intimidaţi şi persecutaţi de Moscova.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2023, Ankara a pledat pentru o soluţie negociată la conflict, insistând că aceasta trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, care să includă şi Crimeea.

Pe de altă parte, Turcia menţine relaţii amiabile cu Moscova şi nu a aderat la sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană, aminteşte EFE.

Rusia a contraatacat în provincia Kursk

 

Armata rusă a lansat o contraofensivă în partea de vest a teritoriului controlat de trupele ucrainene în provincia Kursk, pentru a încerca să expulzeze de acolo trupele ucrainene pătrunse pe teritoriul rus în ofensiva surpriză demarată pe 6 august în acest teritoriu de graniţă care era atunci slab apărat de trupele ruse, a declarat miercuri un ofiţer superior al armatei ruse citat de agenţiile DPA şi Reuters.

"Situaţia este bună pentru noi (...) Forţele armate ucrainene au fost respinse din aproximativ zece localităţi" pe care le ocupaseră în Kursk, a susţinut pe Telegram generalul Apti Alaudinov, comandantul unităţii speciale cecene Ahmat şi adjunct al şefului departamentului politic principal al armatei ruse.

Şi bloggeri militari ruşi au afirmat în ultimele zile că armata rusă a recuperat o parte din teritoriul provinciei Kursk căzut sub control ucrainean, informaţie confirmată marţi de canalul de Telegram "DeepState" apropiat armatei ucrainene, conform căruia trupele ruse au recuperat câteva localităţi cucerite de armata ucraineană.

Potrivit lui Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus născut în Ucraina, şi altor doi bloggeri militari ruşi influenţi, respectiv "Rybar" şi "Doi Maiori", armata rusă a început o ofensivă majoră în Kursk.

"În regiunea Kursk, armata rusă a lansat acţiuni contraofensive asupra flancului de vest al dispozitivului inamic, reducând zona de control ucraineană lângă frontiera de stat", scrie bloggerul "Doi Maiori".

La rândul său, Iuri Podoliaka afirmă că trupele ruse au recucerit mai multe sate în partea de vest a porţiunii de teritoriu din Kursk ocupate de trupele ucrainene, care au fost astfel împinse la est de râul Malaia Loknia.

Armata ucraineană, în timp ce pierde teren pe frontul din estul Ucrainei, a lansat pe 6 august o ofensivă neaşteptată în provincia rusă Kursk, unde, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a ocupat circa 100 de aşezări şi aproximativ 1.300 de km2 pătraţi, suprafaţă estimată de canalul ucrainean "DeepState" la circa 900 de km2.

Kievul a sperat prin această ofensivă pe teritoriul rus să forţeze Moscova să-şi mute trupe de pe frontul din estul Ucrainei pentru a putea astfel să oprească înaintarea armatei ruse acolo. Însă comentatorii militari remarcă faptul că, deşi comandamentul rus a retras unele unităţi din Ucraina pentru a consolida apărarea provinciei Kursk, nu a slăbit principalele axe de atac de pe frontul ucrainean.

Preşedintele rus Vladimir Putin a amintit săptămâna trecută că ocuparea Donbasului, regiunea industrială din estul Ucrainei ce cuprinde provinciile Doneţk şi Lugansk, este pentru el "prioritatea numărul unu" şi a estimat că Ucraina şi-a slăbit forţele de pe frontul de est prin angajarea în ofensiva din Kursk a unora dintre cele mai bine instruite şi echipate unităţi ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel