În prezent, există "mai mult de 520 de cazuri de ciumă", dintre care "peste 31 de decese", a declarat pentru AFP dr. Patrick Karamura, ministrul Sănătăţii din provincia Ituri, o regiune în care ciuma este endemică.
În această "reapariţie" a cazurilor, "nu sunt doar cazuri de ciumă bubonică. Există, de asemenea, cinci cazuri de ciumă pulmonară şi alte două cazuri de ciumă septicemică", a spus el.
Cazurile au apărut în perioada 15 noiembrie - 13 decembrie în zona Biringi, situată pe teritoriul Aru din provincia Ituri, a explicat dr. Anne Laudisoit, epidemiolog la Ecohealth Alliance, un ONG cu sediul în New York, care se află în zonă cu o echipă de cercetători.
Vârsta medie a persoanelor afectate este de 13 ani, a adăugat ea. Cu toate acestea, există diferenţe mari: "cea mai tânără persoană are 3 luni şi cea mai în vârstă, 73 de ani", a explicat specialistul.
Potrivit dr. Anne Laudisoit, în momentul apariţiei primelor cazuri, "a existat o mortalitate masivă a şobolanilor, ceea ce este cu adevărat indicator al ciumei". Şobolanii mor, puricii de pe ei caută un alt animal pe care să se hrănească şi cel mai apropiat animal este omul, a explicat ea.
"O creştere a numărului de cazuri de ciumă a fost observată din iunie 2020 în zona Rethy, în provincia Ituri", a avertizat pe 20 iulie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Ituri este singura zonă din RD Congo în care ciuma este endemică. Boala a fost confirmată acolo încă din 1926, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News