Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elena Udrea rămâne în închisoare. Înalta Curte a respins ca nefondat recursul în casaţie formulat de fosta ministră în dosarul Gala Bute
WhatsApp
Elena Udrea a pierdut ultima șansă de a fi eliberată din închisoare după ce solicitarea ei de a-i fi anulată condamnarea de şase ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, ca nefondat, recursul în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care Elena Udrea a făcut această cerere.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, care are o condamnare de cinci ani închisoare. În prezent, acesta este eliberat provizoriu pentru a se trata de cancer.

Elena Udrea rămâne în închisoare.

 

Recursul în casaţie a fost ultima şansă a Elenei Udrea de a obţine anularea pedepsei de şase ani de închisoare, după ce toate celelalte încercări ale sale nu au avut succes.

Fosta ministră a Turismului este deţinută în Penitenciarul Târgşor începând din luna iunie, când a fost extrădată din Bulgaria, unde plecase în ziua pronunţării condamnării. Solicitarea depusă de Elena Udrea a fost dezbătută pe 10 octombrie, când fostul ministru a fost adus în sala de judecată, însă magistraţii au avut nevoie de trei săptămâni pentru a lua o decizie în acest caz. Avocații ei au arătat că decizia de condamnare a fostului ministru a fost nelegală, deoarece magistraţii de la fond şi apel nu au respectat deciziile Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, iar completurile de la Instanţa supremă au fost constituite nelegal.

Elena Udrea nu a invocat însă decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor, însă ea ar putea beneficia de această prevedere în alte două dosare în care este judecată de instanţele bucureştene.

Surse judiciare au explicat că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

Există şi trei cazuri de condamnaţi definitiv care au fost eliberaţi din închisoare pe acelaşi motiv - faptele s-au prescris:

* Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, condamnat definitiv în august 2020, a fost eliberat recent din penitenciar, după ce a executat doi ani din pedeapsa de cinci ani primită în dosarul în care este acuzat că a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

* Vanessa Youness, iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean, condamnată la trei ani de închisoare pentru că a luat mită un milion de euro, a fost eliberată din închisoare după doar cinci luni de detenţie.

* Adrian Mititelu, patronul formaţiei de fotbal U Craiova 1948, a obţinut suspendarea executării unei pedepse de 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind eliberat din penitenciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel