Desfășurările BAP demonstrează o Alianță unită și coeziunea, solidaritatea și angajamentul durabil față de apărarea noastră colectivă. În timpul desfășurării, aceste detașamente vor avea, de asemenea, oportunități de instruire cu aliații și partenerii din zonă.
„Românii iau astfel de misiuni ca pe o oportunitate de a îmbunătăți interoperabilitatea și de a împărtăși experiențe valoroase, mai ales atunci când se implică parteneri cu o experiență atât de vastă precum cea a aliaților noștri portughezi..”, a declarat colonelul Cosmin Vlad..
Detașamentul portughez va fi națiunea principală la Baza Aeriană Siauliai, în timp ce România va fi națiunea de completare colocată acolo. Ambele națiuni își vor pilota avioanele F-16 în această desfășurare comună.
"În calitate de membri ai Alianței, suntem hotărâți să atingem aceleași obiective de promovare a securității și stabilității în regiune. Participarea detașamentului românesc de F-16 la misiunea de poliție aeriană consolidată în statele baltice demonstrează angajamentul nostru față de abordarea NATO la 360 de grade pentru apărarea cerului aliat de la Vest la Est și de la Marea Baltică la Marea Neagră.", a mai spus colonelul Cosmin Vlad.
NATO a demarat Poliția Aeriană Baltică după aderarea Estoniei, Letoniei și Lituaniei la Alianță în 2004, cu un detașament de vânătoare staționat la Siauliai prin rotație. Ca răspuns la invazia Rusiei în Crimeea - în 2014 - capacitatea de poliție aeriană a fost îmbunătățită prin adăugarea de detașamente în Estonia și Polonia - din nou pe bază de rotație pentru a reasigura aliații.
Din februarie 2022, Alianța și-a sporit poziția defensivă pe flancul estic, pe lângă poliția aeriană, conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News