Mihai C este un tânăr român care a plecat în Marea Britanie pentru a-și câștiga existența. Și a făcut-o în mod onorabiil vreme de trei ani. Până când, în urma unui accident, și-a rupt piciorul, iar de atunci a ajuns pe străzi. El nu a mai putut lucra, astfel că a ajuns să doarmă în trenuri.
Deși a avut 3 joburi și avea toate taxele și asigurările plătite la zi, conform legii engleze, el nu a putut beneficia de asigurări sociale. Avea nevoie de încă un an de muncă.
„Am venit aici cu un vis. Am venit aici pentru că iubesc această țară și, după 3 ani de muncă non-stop, am cerut ajutor și mi s-a întâmplat asta!”, a spus, deznădăjduit, tânărul român.
Mihai are astăzi 29 de ani și a venit în Marea Britanie în 2015, în zona Birmingham, ca să muncească. A avut 3 joburi în această perioadă, inclusiv unul la Amazon, însă în primăvara acestui an și-a rupt piciorul. De atunci a început tragedia tânărului. Pentru că nu și-a putut lua concediu medical, el a fost nevoit să renunțe benevol la locul de muncă. După accident, vreme de două luni abia se putea mișca fără ajutor, din cauza unui dispozitiv medical.
Se baza pe sprijinul statului englez, care însă a întârziat să apară. Mihai susține că, atât cât a lucrat, a plătit toate taxele, așa că spera să aibă parte de asigurări sociale pe perioada refacerii.
„Am avut un accident pe 30 martie, mi-am rupt piciorul. Și, după asta, a urmat iadul. Am pierdut locul de muncă. Am pierdut locul în care locuiam, pentru că nu-mi mai permiteam să plătesc chiria”, povestește Mihai într-un interviu pentru The Sun.
Pentru că nu avea un adăpost, Mihai s-a văzut nevoit să își ducă traiul ba prin gări, ba prin trenurile care traversau zona Birmingham. „Am fost nevoit să dorm în trenuri, în gară. Luam trenul dintr-o gară într-alta, dormeam cam 15 minute -20 de minute, apoi mă trezeam, coboram în stație și luam alt tren și mă culcam din nou”, mărturisește Mihai.
Potrivit unui oficial britanic din cadrul Ministerului pentru Muncă și Pensii, pentru a primi asistență socială, românul trebuia să aibă joburi permanente în Marea Britanie în ultimii 4 ani, așa că nu a fost eligibil, el lucrând doar 3 ani în această țară.
„Dreptul său de rezidență în Marea Britanie e bazat pe statutul său de persoană în căutare de loc de muncă și nu este eligibil pentru alte ajutoare sociale. Totuși, noi l-am direcționat către organizațiile locale de ajutor. Aceste reguli sunt aplicate dinainte de Referendumul pentru Brexit și de atunci nu s-a făcut nicio modificare la modul de accesare al asigurărilor sociale”, a explicat oficialul britanic.
Momentan tânărul român locuiește la un prieten, care i-a oferit o canapea pe care să doarmă, spune The Sun. Tânărul se teme însă că, dacă nu își va găsi curând de lucru, va fi nevoit să se întoarcă în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News