Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Două zile de grevă generală în Franța. Mai multe sectoare de activitate, paralizate
WhatsApp
În Franţa urmează două zile de grevă generală, marţi şi miercuri, în numeroase sectoare de activitate. 
Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor

Dezbaterea în Adunarea Naţională a început într-o atmosferă tensionată, tulburată de reprezentanţii stângii în special, ceea ce a făcut-o pe preşedinta Camerei să întrerupă lucrările. Atât partidul de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen, cât şi partidele de stânga, reunite la alegerile legislative de anul trecut în coaliţia electorală NUPES, au depus din partea fiecărui grup parlamentar câte o moţiune, în total cinci, prin care cer ca reforma să fie supusă votului cetăţenilor în cadrul unui referendum naţional. La reluarea lucrărilor, ministrul muncii, Olivier Dussopt, a prezentat proiectul guvernului în faţa unei săli aproape dezlănţuite.

„Eu ştiu că această reformă este dificilă, dar ştiu la fel de bine că pentru a face această reformă a fost nevoie de curaj pe care alţii nu l-au avut. Toate răutăţile şi neadevărurile pe care le-am auzit nu sunt suficiente pentru a ocoli o realitate simplă. Sistemul nostru de pensii este deficitar. Nu ne putem permite luxul de a ne ascunde, imobilismul nu este permis. În loc să încercaţi să-mi acoperiţi vocea, vă invit să recitiţi raportul Consiliului de Orientare pentru Pensii. El arată negru pe alb că în următorii 25 de ani fondul de pensii va fi pe deficit, cu 1,8 miliarde de euro mai puţin anul acesta, cu 13,5 miliarde în 2030 şi cu 25 de miliarde de euro în 2040. A rămâne inactivi înseamnă să punem această povară pe umerii generaţiilor viitoare. Peste 18.000 de amendamente vin din partea coaliţiei NUPES. Mult zgomot şi multă indignare. În realitate, însă această atitudine nu înseamnă decât dispreţ, dispreţ pentru dezbaterile parlamentare, dispreţ pentru democraţie şi pentru ceea ce pretindeţi că sunteţi“, a declarat ministrul muncii, Olivier Dussopt.

Două zile de grevă generală în Franța

 

Din partea opoziţiei, preşedintele Comisiei parlamentare de finanţe, reprezentant al partidului de extremă stânga "Franţa Nesupusă", Eric Coquerel, le-a atras atenţia reprezentanţilor majorităţii că nu le pot impune francezilor o lege pe care nimeni nu o vrea. El a propus un set de soluţii în locul creşterii vârstei de pensionare.

Soluţiile noastre se bazează pe atragerea unor resurse suplimentare, prin transferarea unei părţi a valorii adăugate a capitalului şi în special a capitalului financiar către veniturile muncii. Avem două axe pentru aceasta. Prima este a face în aşa fel încât capitalul să contribuie mai mult. De exemplu, dacă aplicaţi pe dividende acelaşi impozit ca pe veniturile obţinute din muncă veţi obţine 20 de miliarde de euro în plus. A doua axă este creşterea salariilor. Şi dau doar câteva exemple. Impuneţi o lege obligatorie, egalitate salarială între femei şi bărbaţi şi veţi avea opt miliarde de euro în plus. Majoraţi salariile cu 4% şi vin alte 12 miliarde. Creaţi noi locuri de muncă pentru a reuşi o reală tranziţie ecologică şi veţi obţine încă 10 miliarde de euro. Toate acestea ar permite echilibrarea sistemului de pensii şi chiar pensionarea la 60 de ani. Încetaţi să daţi vina mereu tocmai pe cei ce muncesc“, afirmă reprezentantul partidului de extremă stânga "Franţa Nesupusă", Eric Coquerel.

Mai multe sectoare de activitate, paralizate

 

De la tribuna Adunării Naţionale, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a calificat drept negociere între vânzători de covoare sprijinul pe care Partidul Republicanilor, dreapta tradiţională, a promis că îl va acorda proiectului guvernului. Dezbaterile noii lege a pensiilor vor continua două săptămâni în Adunarea Naţională, după care legea va fi trimisă la Senat, iar apoi va face naveta între cele două camere pentru armonizarea poziţiilor. Conform calendarului parlamentar, votul final ar trebui dat înainte de 25 martie.

Între timp, alt calendar este în derulare, cel al luptei sindicale. Cel puţin trei zile de proteste sunt aşteptate săptămâna aceasta. Marţi, va fi a treia zi de grevă generală şi manifestaţii în mai puţin de o lună. Ca şi dăţile trecute, cel mai mare impact asupra vieţii cotidiene a francezilor, dar şi a turiştilor care vizitează Franţa, îl va avea încetarea lucrului în transportul în comun, feroviar şi local în oraşe, inclusiv la Paris şi în zonele limitrofe. Unele sindicate de la Căile Ferate au anunţat grevă şi pentru miercuri când, de asemenea, o parte din trenuri nu vor circula.

Se alătură mişcării sociale de marţi şi o parte a salariaţilor din aviaţia civilă. De asemenea, mobilizări importante sunt prevăzute în educaţie, energie, porturi şi rafinării. În unele îndeplinderi se vorbeşte de prelungirea grevei în zilele următoare, iar sâmbătă, pe 11 februarie, marile confederaţii sindicale încearcă să scoată în stradă un număr record de manifestanţi împotriva reformei pensiilor. Programat în weekend, acest protest are rolul de a-i atrage şi pe acei salariaţi ce nu pot face grevă. Pe o singură voce, sindicatele atrag atenţia că mişcarea socială va continua până când guvernul va retrage definitiv reforma pensiilor, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel