Acea coloană impunătoare de camioane de culoare roșie, nu este de mașini sport și piloți cum s-ar fi obișnuit. Sunt însă camioane din care au coborât 25 de pompieri din Slovacia și 32 de tehnicieni ai protecției civile slovene.
Aceste vehicule au pompe de apă gigantice, de înaltă tehnologie, mari cât tot camionul și fiecare este capabilă să aspire până la 3.000 de metri cubi de apă pe oră, o cantitate enormă, și să o transporte până la patru kilometri distanță, grație unui set colosal de furtunuri rezistente la toate presiunile.
"Am văzut la televizor", spun inginerul Dusan Timko și tehnicianul Natus Obulam, din Slovacia, și șeful de misiune Borut Horvat, din Slovenia, cu vocile lor înțepenite de somnul din timpul călătoriei de peste noapte, "imaginile imensei catastrofe din Romagna: mii și mii de hectare inundate și 14 victime. Am citit și despre alunecările de teren, teribile, și încă 26.000 de persoane strămutate. Așa că am pornit la drum, adunând cele mai bune mijloace și oameni'.
Începând de astăzi, după primele inspecții efectuate ieri după-amiază, cele patru pompe de apă vor intra în acțiune în provincia Ravenna, care în unele zone are încă apă de doi metri înălțime, ca în Conselice. Datorită celor două echipe, fiecare formată din aproximativ cincisprezece camioane, va fi posibil să se pompeze cantități mari de apă și să se transporte în canale sau râuri care sunt din nou capabile să o primească.
Operațiunea este condusă de Protecția Civilă, iar Ministerul Afacerilor Externe asigură legătura cu Bratislava și Ljubljana.
Aceștia sunt primii străini care sosesc și, cu astfel de resurse, sunt așteptați și alții în Romagna. Fiecare coloană este complet independentă: au generatoare și combustibil pentru două săptămâni și provizii de alimente. Deși, ieri, grupul sloven a apreciat foarte mult pastele "pregătite" de Crucea Roșie în fostul sediu Inps din Imola, care găzduiește și câteva persoane evacuate din Conselice.
"Impresionează organizarea acestor coloane, ca să nu mai vorbim de tehnologia, cea olandeză, cea mai bună din lume, pe care au adus-o aici, în Romagna", spun Gian Marco Venturoli, din Bologna, de la Protecția Civilă din Emilia-Romagna, și Giuseppe Lepri, din Roma, de la Departamentul Național de Protecție Civilă.
"Este foarte reconfortant să vezi că europenii se ajută între ei", spun ei, "acești băieți vor sta în noroi pentru cine știe câte zile fără ca cineva să le ordone acest lucru. Iar guvernelor lor ar trebui să li se mulțumească și ele.
"Mulțumită camioanelor cu tracțiune integrală și anvelope cu presiune adaptabilă pentru a avansa în noroi", spun inginerii slovaci și sloveni, "putem duce pompele de apă aproape peste tot, iar apoi vedeți containerul acela plin de furtunuri? Acolo, le desfășurăm pe acestea, chiar și pe kilometri întregi și putând chiar să depășim diferențe mari de înălțime, pentru a ajunge la zonele de drenaj al apei.
Putem, de asemenea, să conectăm pompele de apă în serie pentru a acoperi distanțe mari: le-am folosit la inundațiile din satele noastre, dar în situații cu siguranță nu comparabile cu aceasta din Romagna”, conform Il Messaggero.
Camioanele roșii cu inscripția Hasici (pompieri în slovenă) au sosit la intrarea în circuit în jurul orei 13.00, iar camioanele galben-albastre Civalna Zascita (garda națională, protecția civilă în Slovenia) la ora 16.30: anglo-imolianul Mark Anthony Waterman, puternicul ofițer de securitate, le-a lăsat să intre aproape aplaudându-le.
Sosirea celor două coloane a fost anunțată cu câteva ore înainte conducerii Autodromo 'Enzo e Dino Ferrari' din Imola, care în parcarea paddock-ului unde se patinează pe nămol este încă ocupată cu "sortarea" câtorva zeci de camioane ale circului de Formula 1 (înainte de anularea GP-ului, 250 ajunseseră deja din cele 500 prevăzute).
Aici, în ultimele zile, în loc de mașini de Formula 1, pe cer au răsunat elicoptere care făceau naveta spre acoperișurile unde s-au refugiat naufragiații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News