Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Două românce au reușit să facă celebre costumele populare până peste ocean. Afacerea are un succes răsunător
WhatsApp
Iulia Ghenea şi Emilia Tudoran sunt cele două românce care au reușit să facă popular până peste ocean portul tradițional românesc. Povestea lor este una inspirațională, care ilustrează puterea pasiunii și perseverenței în obținerea succesului.  
Două românce au reușit să facă celebre costumele populare până peste ocean. Afacerea are un succes răsunător / Foto: Captură video youtube

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, nouă femei de succes din diverse domenii au fost premiate pentru realizările lor remarcabile. Deși femeile au fost subreprezentate în cercetare și inovare de-a lungul anilor, statisticile recente arată o schimbare semnificativă în această privință. În domeniul IT, de exemplu, suntem lideri în Europa la numărul de absolvente femei.

Ziua Proprietăţii Intelectuale este celebrată la nivel mondial, în fiecare an, pe 26 aprilie. 

 

Portul românesc, un lux peste ocean

 

Totul a început cu Iulia și Emilia, două prietene din România, care încă de mici au fost fascinate de frumusețea portului popular românesc.

Timp de mulți ani, au fost efectuate cercetări asupra istoriei și originilor iei și a accesoriilor tradiționale românești autentice, astfel încât femeile să se poată simți confortabil purtându-le și în prezent.

Emilia Tudoran, creatoare de modă: „Ia este cel mai probabil cel mai de preţ articol din costumul tradiţional. Datorită produselor pe care le creăm şi a ritmului în care le coasem şi modul în care le asamblăm, clientele au fost foarte mulţumite şi am avut cereri şi din afara ţării. ”

Iulia Ghenea, creatoare de modă: „Mereu asistam când bunicile noastre coseau, împleteau, coseau la ii sau chiar ţeseau covoare din acelea ţărăneşti şi atunci poate ne-au transmis cumva mai departe această pasiune. ”

 

Care este povestea româncelor care au dus portul popular peste ocean

 

Cele două românce și-au petrecut ore întregi în atelierul de croitorie pentru a inova portul românesc, până au reușit.

Astfel au început să creeze produse tradiționale românești, cum ar fi ii, cămăși, fote, și să prezinte publicului de peste ocean. La început nu au avut foarte mult succes, dar au continuat să își îmbunătățească produsele și să caute noi modalități de a le promova.

În cele din urmă, pasiunea lor și munca lor au început să dea roade. Produsele lor tradiționale românești au început să atragă atenția și interesul oamenilor de peste ocean și, în scurt timp, afacerea lor a început să crească.

 

S-au remarcat mai multe femei de succes din diverse domenii 

 

Femeile din România își câștigă locul în toate domeniile de activitate și reușesc să atingă performanțe remarcabile chiar și în domenii unde bărbații dominau anterior.

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării şi al Digitalizării: „Am vizitat cam jumătate dintre institutele de cercetare în acest an şi vă spun că femeile sunt foarte bine reprezentate şi extrem de competente. Printre cei mai performanţi manageri, deci inclusiv la nivelul de directori generali, sunt femei. ”

La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, care a solicitat ca Biroul Coordonatorului de Proprietate Intelectuală să fie înființat ca o nouă instituție în cadrul Guvernului României.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România: „Este esenţial să existe un birou care să aibă imaginea de ansamblu şi să identifice chestiunile de proprietate intelectuală care trebuie discutate. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel