Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina: Două rachete ruseşti Kalibr au intrat în spaţiul aerian al României. Reacția MAPN
WhatsApp
Ucraina anunță că două rachete Kalibr au intrat, vineri, în spațiul aerian al României.
Două rachete rusești Kalibr au traversat spațiul aerian al României, potrivit oficialilor ucraineni

Două rachete de croazieră ruseşti au pătruns vineri în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, în timpul atacului masiv rusesc din cursul dimineţii, a anunţat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, citat de Reuters şi de postul de televiziune ucrainean 24tv.ua.

Cele două rachete de tip Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, a indicat generalul Zalujnîi.

Ministerul Apărării din România nu a confirmat informația

 

''Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale cu privire la această situaţie'', a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu.

 "Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță. Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a transmis MAPN.

Ministerul Apărării de la Chişinău a confirmat survolul

 

"Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina", anunţă Ministerul Apărării, citat de Radio Chişinău.

Ministerul de la Chişinău a adăugat că, în colaborare cu structurile responsabile din ţară, monitorizează atent situaţia în regiune şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova.

Rusia nu a comentat deocamdată această informaţie.

Într-o intervenţie separată, citată de publicaţia Ukrainska Pravda, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele de tipul Kalibr, dar nu a făcut-o pentru că nu a dorit să pună în pericol civilii din afara ţării. 

Atac masiv rusesc cu rachete împotriva Ucrainei: explozii la Kiev, reţeaua electrică vizată, antiaeriana activată

 

Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineaţa la Kiev după declanşarea sirenelor de alarmă antiaeriană, în timp ce oficiali ucraineni au informat că instalaţii de înaltă tensiune de-a lungul Ucrainei au fost lovite de un atac masiv cu rachete ruseşti, iar armata ucraineană încearcă să neutralizeze noul atac lansat de armata rusă cu zeci de rachete şi drone kamikaze, care intervine la câteva ore după turneul în Europa al preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a cere mai multe arme, potrivit Reuters, EFE şi AFP.

"Mai multe explozii au fost auzite în capitala Kiev în dimineaţa zilei de 10 februarie, ca parte a ultimului atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei", au semnalat autorităţile locale.

Jurnaliştii de la Reuters au auzit cel puţin trei explozii în capitala Kiev.

După ce au sunat sirenele antiaeriene, locuitorii capitalei au coborât în metrou pentru a se adăposti, cu ochii lipiţi de telefoanele mobile în căutarea mai multor informaţii.

Administraţia militară din capitala ucraineană a anunţat pe contul său de Twiiter, citată de The Kyiv Independent, că "apărarea antiaeriană este în prezent activă în zonă", care nu precizează dacă există morţi sau răniţi.

Între timp, forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus cinci rachete 'Kalibr' şi cinci drone kamikaze 'Shahed', de fabricaţie iraniană pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca în ultimele 24 de ore Ucraina.

În cursul acestor atacuri, Moscova a lansat noi rachete de pe bombardiere strategice 'Tu-95', au adăugat forţele aeriene ucrainene într-un comunicat postat pe contul lor de Telegram.

"În 10 februarie 2023, Rusia a atacat oraşe şi instalaţii de infrastructură critică din Ucraina. Mijloacele militare şi personalul Forţelor aeriene ale Ucrainei au distrus cinci rachete de croazieră 'Kalibr' şi cinci drone de atac 'Shahed-136/131'", se menţionează în acelaşi comunicat.

De asemenea, documentul detaliază că, în cursul nopţii şi la primele ore ale dimineţii, ruşii au folosit şapte drone kamikaze "Shahed-136/131", care au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov, şi şase rachete de croazieră "Kalibr", trase de pe o fregată rusă din Marea Neagră.

Ruşii au lansat, de asemenea, un atac masiv cu rachete antiaeriene 'S-300' din zonele oraşului rusesc Belgorod şi din oraşul ucrainean ocupat temporar Tokmak, în regiunea Zaporojie, în sud-estul ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel