„Cred că succesul unei țări este o veste bună pentru întreaga regiune. Ca buni vecini credem că Tirana ar trebui să poată și ea să își înceapă drumul european. Deci cred că dacă cele două țări ar începe negocierile de aderare în același timp ar fi ideal, dar trebuie să găsim un numitor comun. Iar dacă nu este posibil, avem nevoie de o dinamică pozitivă, nu una negativă. Și este mai bine ca o țară să adere, totuși, la Uniune, decât să nu adere niciuna”, a declarat Dimitrov.
Cu toate acestea, Euronews notează că separarea candidaturilor celor două state balcanice nu ar reprezenta neapărat o garanție pentru aderarea Macedoniei de Nord. Comisia Europeană urmează să pregătească un document care ar urma să reformeze procedura de extindere a Uniunii.
Principalele instituții ale Uniunii Europene au declarat că Albania și Macedonia de Nord îndeplinesc toate condițiile pentru deschiderea negocierilor de aderare, dar, în luna octombrie, Franța a făcut uz de dreptul de veto în privința deschiderii negocierilor cu Skopje și Tirana, solicitând o reformă a procedurii de extindere a Blocului comunitar, decizie care a produs nemulțumire în rândul statelor europene.
Noua Comisie Europeană, care și-a preluat mandatul la 1 decembrie, s-a declarat optimistă în privința șanselor Macedoniei de Nord și Albaniei de a începe negocierile de aderare, iar comisarul pentru Extindere, Olivér Várhelyi, a declarat luni că UE „va merge înainte și va corecta greșeala”, permițând deschiderea negocierilor la începutul lui 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News