Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Digitalizarea serviciilor consulare: Propunerea, de la doi parlamentari de Diaspora
WhatsApp
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă menită să sporească gradul de digitalizare a serviciilor consulare

„Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă menită să sporească gradul de digitalizare a serviciilor consulare, astfel încât cetățenii să aibă o interacțiune mai simplă și mai eficientă cu administrația, indiferent unde se află ei, reducând substanțial nevoia de deplasare la consulate”, potrivit unui comunicat de presă.

„Măsurile le propunem în urma discuțiilor atât cu românii din comunitățile din afara țării, cât și cu diplomați, funcționari, responsabili din Ministerul Afacerilor Externe. Ele vor putea fi implementate prin extinderea uneltelor digitale aflate la dispoziția ministerului”, transmite Radu Mihail.

Inițiativa legislativă prevede dotarea angajaților consulari cu semnături electronice, astfel încât aceștia să poată transmite cetățenilor diferite documente în format electronic. 

„Un document cu semnătură electronică validă este autentic în egală măsură ca un document cu semnătură și ștampilă, iar în 2020 a fost aprobată o lege prin care toate instituțiile statului pot apela la serviciul de furnizare de semnături electronice în mod gratuit. Astfel, cetățenii vor putea beneficia în mai multe situații de servicii consulare prestate exclusiv online, fără a fi nevoiți să se prezinte la sediul consulatului”, se mai arată în comunicatul citat de Mediafax.

În funcție de opțiunea solicitanților, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediție ori se vor putea transmite în format electronic. De asemenea, inițiativa legislativă preconizează extinderea definiției date activității consulare pentru a cuprinde și activitatea online sau prin corespondență, în condițiile în care actuala definiție a serviciilor consulare precizează că acestea se desfășoară doar în cadrul secțiilor consulare.

„Activitatea consulară este una complexă, dat fiind că pentru cetățenii români din străinătate consulatul este și primărie, și notariat, și secție de poliție, și evidența populației. Cu cât aceste activități complexe se pot realiza și de la distanță, cu atât va crește calitatea serviciilor oferite. Acest proiect de lege aduce mai multă rapiditate și flexibilitate în ceea ce înseamnă serviciul consular”, afirmă Iulian Lorincz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel