Decizia a fost luată marți de Curtea de Apel București, care a admis contestația acestora împotriva măsurii de arest preventiv dispuse anterior de Tribunalul București. Hotărârea instanței este definitivă, iar cele două doctorițe urmează să fie eliberate imediat, conform Digi24.
Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș au fost arestate preventiv pe 8 august, sub acuzația de omor calificat și tentativă de omor calificat, ambele cu premeditare. Procurorii susțin că, în lunile martie și aprilie, ele ar fi redus intenționat doza de noradrenalină unui pacient internat în secția de terapie intensivă, provocându-i un stop cardio-respirator. Potrivit anchetatorilor, acest act a făcut parte dintr-un plan deliberat de a suprima viața pacienților considerați fără șanse de recuperare.
„Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină, cu consecința scăderii tensiunii arteriale și a declanșării unui stop cardio-respirator”, au declarat procurorii în fața instanței.
Într-unul dintre cazuri, pe 26 martie 2024, pacienta în vârstă de 54 de ani a suferit un stop cardio-respirator după ce doza de noradrenalină i-a fost redusă brusc de la 15 ml/h la 1 ml/h. Deși intervenția promptă a unei asistente medicale a reușit să împiedice decesul imediat, starea gravă a pacientului nu a permis recuperarea completă.
Ancheta a fost declanșată după un denunț făcut de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Aceasta a informat autoritățile că, între 4 și 6 aprilie, un număr neobișnuit de mare de pacienți—aproximativ 20—au decedat în secția ATI. Potrivit denunțului, în această perioadă, doctorițele Miron și Păiuș ar fi redus semnificativ sau chiar ar fi înlocuit doza de noradrenalină cu ser fiziologic pentru mai mulți pacienți.
În ciuda acuzațiilor grave aduse împotriva lor, avocații celor două doctorițe au susținut în instanță că nu există suficiente dovezi care să demonstreze intenția criminală a acestora și că decizia de a reduce doza de medicamente a fost bazată pe evaluări medicale complexe și pe necesitatea de a ajusta tratamentele în funcție de starea pacienților. Aceștia au mai argumentat că măsura arestului preventiv este una disproporționată, având în vedere că doctorițele și-au respectat obligațiile profesionale și nu reprezintă un pericol pentru societate.
Curtea de Apel București a decis, în urma deliberărilor, să anuleze măsura arestului preventiv, dispunând eliberarea imediată a celor două doctorițe. Procesul în sine continuă, însă decizia de marți le permite inculpatelor să-și pregătească apărarea în libertate.
Această hotărâre a stârnit reacții mixte în rândul opiniei publice și al comunității medicale, mulți considerând că trebuie să prevaleze prezumția de nevinovăție, în timp ce alții sunt preocupați de implicațiile morale și etice ale cazului.
Știrea este în curs de actualizare, pe măsură ce noi informații vor fi disponibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News