Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Doctorița judecată în cazul bebeluşului născut în taxi şi mort ulterior a scăpat de pedeapsă. Mama a fost trimisă cu taxiul din Ploiești la București
WhatsApp
Medicul ginecolog care a fost trimis în judecată în cazul femeii din Prahova care a născut în taxi, în drum spre Bucureşti, fătul fiind ulterior declarat mort, scapă de pedeapsă după ce instanţa de judecată a constatat că a intervenit prescripţia răspunderii penale. 

Conform portalului instanţelor de judecată, Judecătoria Ploieşti, ca instanţă de fond, a dispus, la data de 24 aprilie, încetarea procesului împotriva inculpatei Vasiloiu Raluca Andreea pentru comiterea infracţiunii de "vătămarea fătului" (faptă din 15 octombrie 2014), ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale la data de 14 octombrie 2019.

Totodată, instanţa a încetat procesul penal pornit împotriva inculpatei şi pentru infracţiunea de "neglijenţă în serviciu", faptă de la aceeaşi dată, tot ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale la data de 14 octombrie 2019.

Decizia nu este definitivă.

Medicul ginecolog Raluca Vasiloiu a fost trimisă în judecată în acest dosar abia în martie 2022, rechizitoriul fiind întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Potrivit documentelor de la dosar, anchetatorii au reţinut că, la data de 15 octombrie 2014, inculpata, medic de gardă specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploieşti, a adoptat o conduită medicală necorespunzătoare faţă de pacienta care "reprezenta o urgenţă medicală majoră" prin aceea că "nu a realizat manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale ale naşterii, ci a determinat pacienta să se deplaseze 'cu mijloace proprii'" la o unitate medicală din Bucureşti, fapt ce a condus la "expulzia neasistată medical a fătului, realizată într-un taxi, fiind astfel împiedicată instalarea vieţii extrauterine".

Anchetatorii au arătat că lipsa asistenţei medicale a pus în pericol grav sănătatea pacientei şi viaţa fătului

 

Anchetatorii au arătat că pacienta se afla într-o situaţie de urgenţă, iar lipsa asistenţei medicale a pus în pericol grav sănătatea pacientei şi viaţa fătului.

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI au demarat o anchetă după ce o femeie însărcinată, care fusese consultată la Maternitatea Ploieşti, a născut într-un taxi în drum spre Bucureşti, bebeluşul fiind ulterior declarat mort.

În urma acestui caz, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii a efectuat, la acel moment, verificări la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti, propunând demiterea managerului instituţiei pentru că nu au fost elaborate şi implementate procedurile medicale în conformitate cu legislaţia în vigoare.

"Considerăm că în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului", preciza raportul comisiei de control.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis la acel moment, comisia a sesizat Comisia de disciplină şi Consiliul etic ale spitalului pentru sancţionarea dr Raluca Vasiloiu, medic specialist obstetrică-ginecologie, şi a asistentei medicale Ramona Lucia Radu, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic şi a transmis raportul realizat în urma controlului la unitatea medicală Colegiului Medicilor Prahova şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Declarații contradictorii ale celor implicați în acest caz

 

"O pacientă cu o sarcină luată în evidenţă ca fiind cu risc, cu membrane rupte, cu prezentaţie pelviană reprezintă o urgenţă chirurgicală majoră, care putea fi rezolvată în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, având în vedere situaţia liniilor de gardă existente. În cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în unitatea sanitară respectivă, medicul curant avea posibilitatea şi obligaţia de a solicita un transfer de urgenţă, în conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numărul Unic de Apel de Urgenţă 112. Având în vedere declaraţiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de gardă şi asistentului de pe ambulanţa SABIF nu se poate stabili cu exactitate dacă pacienta a plecat de bună voie neasistată medical sau dacă acest lucru a fost impus de împrejurări. Cu toate acestea, din toate declaraţiile reiese că pacienta a fost consiliată să meargă la un spital din Bucureşti, în loc să se insiste pentru rezolvarea locală a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru intervenţia chirurgicală şi ulterior, dacă era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic", reiese din raportul făcut public la acel moment.

Ministerul a susţinut că, potrivit procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel