Într-o lume plină de povestiri incredibile și întâmplări neașteptate, aventura emoționantă a cățelușului Lucky este una care ne emoționează și ne aduce zâmbetul pe buze. Povestea lui Lucky începe în inima Transilvaniei și se întinde până în vibrantul oraș Milano, unde a ajuns sub îngrijirea scriitoarei italiancă Isabella Libertà Mattazzi.
Isabella Libertà Mattazzi, o scriitoare italiancă cu o pasiune pentru călătorii și culturi diverse, a fost fascinată de frumusețea României și a decis să facă o excursie în această țară cu o istorie bogată și peisaje uluitoare. Cu toate că călătoria sa era inițial destinată explorării culturii românești și a peisajelor sale idilice, a sfârșit prin a descoperi ceva cu totul neașteptat într-un sat pitoresc numit Viscri.
În timpul vizitei sale în Viscri, Isabella a auzit un plânset disperat, provenind dintr-un șopron. Acolo, a găsit un cățel mic, singur și speriat. Inima ei a fost cuprinsă de compasiune, iar ea nu a putut să rămână indiferentă în fața suferinței acestui suflet nevinovat. Așa că a luat o hotărâre rapidă: Lucky, așa cum a decis să-l numească, urma să devină parte a familiei sale și să aibă o viață mai bună în Italia.
Cu ajutorul unor prieteni români, Isabella a luat măsuri imediate pentru a-l ajuta pe Lucky să își înceapă noua viață. El a fost dus la un veterinar local pentru a-i face toate vaccinurile necesare și a obținut documentele și actele necesare pentru a-l scoate legal din țară.
Ajuns în Milano, Lucky a găsit un cămin cald și iubitor, alături de Isabella și de cei din jurul ei. Cu timpul, s-a adaptat cu ușurință la viața într-o țară străină și a devenit un membru iubit al familiei. Viața lui Lucky a fost transformată în bine, de la momentul când a fost găsit în magazia mizerabilă din România.
Ceea ce face această poveste și mai specială este modul în care Isabella Libertà Mattazzi a ales să împărtășească aventura lui Lucky cu lumea. Ea a folosit contul său de Facebook pentru a documenta fiecare pas al călătoriei și a procesului de adopție a cățelului. Acest demers a captivat inimile oamenilor și a atras atenția asupra importanței adopției de animale abandonate și a actelor de caritate.
Călătoria lui Lucky și legătura sa cu Isabella au devenit subiect de presă, iar jurnaliștii de la Reppubblica au preluat povestea în ediția ziarului de duminică, amplificând mesajul de speranță și compasiune.
Iată mesajul postat de italiană pe Facebook, chiar în ziua în care l-a întâlnit pe Lucky:
"Vacanța mea a avut un impediment. O piedică mare și serioasă, după cum se poate observa din fotografie, iar călătoria nu a mai putut continua ca înainte.
În ziua în care am ajuns la Viscri, amabilul domn care m-a condus din Rupea până în sat m-a lăsat în pragul drumului de pământ care duce spre case. Am coborât din mașină și am auzit un lătrat, un strigăt disperat dintr-o magazie ruinată dintr-o grădină. Nu i-am dat prea mare atenție - suntem la țară, uneori fermierii își închid câinii când sunt pe câmp - și am intrat în sat.
Câteva ore mai târziu, făcând o plimbare, același strigăt. Seara, din nou. A doua zi dimineața, același lucru. Ceva nu e în regulă, mi-am spus, și m-am apropiat. Am deschis cârligul care închidea ușa șopronului și, într-o situație de nedescris (uitați-vă doar la fotografie), era un cățeluș. Un cățeluș de trei luni, frumos și slab, care s-a repezit în brațele mele, fericit că în sfârșit vedea lumina zilei. L-am pus pe jos, în timp ce din casa de alături iese o fată romă cu doi copii, începe să bată violent câinele cu o sticlă și îl închide înăuntru.
Este al tău? o întreb. Da. De ce îl bateți, de ce îl țineți închis? nu-mi răspunde, pentru ea este normal ca un câine să fie așa, nu înțelege problema. Iau un aer cât se poate de autoritar și îi spun că sunt de la Protecția Internațională a Animalelor și că acel câine nu poate trăi acolo. Ați înțeles? Da, îmi răspunde ea.
Chiar înțelegeți? Câinele nu mai trebuie să stea acolo. Da, da, de acum înainte va sta în casă cu mine. Îmi iau la revedere și plec.
Mă întorc după o oră și câinele este în grădină. Mă întorc după trei ore și câinele este din nou închis în șopron. Mă întorc de încă două ori înainte de căderea nopții și de fiecare dată plânsul ei îmi frânge inima.
De Viscri și de casele sale albastre nu-mi mai pasă, de toată această frumusețe nu-mi mai pasă.
Sunt doar bolnavă", scria italianca pe Facebook.
Magazia în care era ținut Lucky
Lucky, la plimbare pe străzile din Milano
--------------------------------------------
Avem vești bune!
StiriDiaspora are acum și canal pe WhatsApp!
Nu ratați noutățile noastre de top, evenimente și interviuri exclusive. Abonați-vă acum!
https://whatsapp.com/channel/0029Va8UPAcE50UcCs3rnF2w
Fii la curent, fii conectat!
#StiriDiaspora #WhatsAppChannel
--------------------------------------------
Ovidiu Burdușa, fostul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Județean din România, a distribuit și el povestea lui Lucky, atrăgând un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt privite animalele în unele gospodării din România.
"Oare când se schimbă mentalitatea în privința animalelor de companie în țara noastră?
Când vom renunța a ține un câine legat in lanț sau mai rău a-l bate şi a-l ține flămând? La fel in cazul pisicilor sau al cailor? .... Ce trebuie să se facă? Educație in şcoli? ... Cred că mai degrabă acasă, în familii.... Sau ce alte soluții aveți?
Și uite așa - din nou - am ajuns în presa italiană cu o poveste care ar fi putut fi minunată dacă naratoarea - Isabella Libertà Mattazzi - o scriitoare si traducătoare din Milano - fascinată de România - în plimbările ei - nu ar fi văzut și relatat despre modul extrem de inuman în care era ținut un cățeluş de trei luni de o familie de etnie rromă din Viscri.
Minunat este gestul ei: imediat a salvat cățelul de la moarte.... că în acele condiții nu ar fi putut trăi prea mult.
Și chiar dacă toată vacanța ei s-a schimbat şi complicat în urma acestei decizii de a lua acel câine - denumit ulterior Lucky (norocos că a fost găsit de cine trebuia), Isabella - cu toate obstacolele întâlnite - multe din cauza mentalității noastre puțin cam îmbătrânite - a reușit să transporte micuțul animal până în Italia, la Milano unde in prezent ii caută o familie.
Şi are pretenții ca acea familie să fie una perfect pentru Lucky.
Nu vrea să îl lase la oricine.
Dacă vreți să aflați peripețiile ei ... le puteți citi pe pagina sa de facebook sau in Repubblica de duminică.
Lucky a fost norocoasă că a fost găsită de această tânără italiancă, dar câți dintre noi ne oprim și avem curajul şi puterea de a salva un animal pe stradă?... Câți dintre noi ii luăm acasă şi le dăm minimul ajutor? ... Câți adoptăm aceste animale de pe străzi? .... Foarte puțini, chiar mult prea puțini.
Eu am un câine acasă de 2 ani si jumătate. E de rasă... asa este. Am constatat însa că asta nu are importanță. Toți au un suflet, toți au sentimente, toți suferă, toți își iubesc stăpânii la fel... Ba mai mult ... un câine salvat pe stradă sau o pisică nu va uita niciodată acest gest și va rămâne recunoscător/recunoscătoare pe viață stăpânului. Vă asigur!!
Haideți să nu mai rămânem indiferenți la câinii și pisicile de pe străzi și să încercăm să le oferim măcar ceva de mâncare - așa evităm ca ei să devină agresivi și să atace - și de ce nu să ii adoptăm!!! De ce în Italia fenomenul câinilor vagabonzi nu mai exista? Sau există doar in partea de sud a țării? În primul rând datorită mentalității ... alta decât cea din România.
Oricum trebuie să vă mărturisesc că un câine în casă, în familie aduce o schimbare foarte bună pentru toți - pentru părinți şi mai ales pentru copii.
Deci...nu aveți nimic de pierdut dacă adoptați un cățel sau un pisoi de pe stradă", scrie Burdușa pe contul său de Facebook.
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News