Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dezvăluiri surprinzătoare despre limbajul românilor din 1800: Oamenii nu vorbeau precum Eminescu sau Creangă
WhatsApp
O emisiune recentă la DC News TV a adus în discuție un subiect intrigant: modul în care românii vorbeau în viața de zi cu zi în secolul al XIX-lea, în contrast cu imaginea poetică și literară pe care o oferă marii scriitori ai vremii.
Dezvăluiri surprinzătoare despre limbajul românilor din 1800: Oamenii nu vorbeau precum Eminescu sau Creangă  / Foto: Captura Youtube

Profesorul universitar dr. Rodica Zafiu a adus clarificări esențiale, subliniind discrepanța dintre limbajul folosit în scrierile literare și realitatea vorbirii cotidiene.

Emisiunea „DC Edu”, moderată de prof. univ. dr. Sorin Ivan, decan și director al revistei Tribuna Învățământului, a explorat ideea că percepția noastră asupra trecutului limbii române este parțial părtinitoare. Prof. Zafiu a subliniat că, deși avem o imagine detaliată a limbii folosite în scrierile literare și în presa vremii, lipsesc informațiile despre limbajul utilizat în interacțiunile zilnice, cum ar fi conversațiile de la piață sau de pe stradă.

„Sigur, în orice moment, limba cunoaște mai multe ipostaze. Avem despre perioadele trecute imaginile lăsate prin mari scriitori, memorialiști, prin presa vremii. Nu avem o imagine foarte clară a felului în care înjurau la piață și pe stradă oamenii de acum 100-200 de ani”, a explicat membrul corespondent al Academiei Române pentru DC News TV.

Profesorul Ivan a adăugat că este greșit să credem că oamenii din acele vremuri vorbeau exclusiv într-un limbaj poetic sau literar. Prof. Zafiu a confirmat, afirmând că, în mod cert, și ei înjurau și foloseau un limbaj mai direct în anumite contexte.

 

Diversitatea limbajului

 

Discuția a evoluat spre importanța diversității limbajului și pericolele asociate cu limitarea comunicării la un singur registru lingvistic. Profesorul Zafiu a subliniat că limba română cuprinde mai multe registre și stiluri, iar restricționarea comunicării la un singur registru poate fi dăunătoare atât pentru individ, cât și pentru societate în ansamblu.

„Cu siguranță. De fiecare dată, important este să nu uităm că limba română cuprinde mai multe registre, mai multe stiluri și poate fi un pericol ca, la un moment dat, o persoană să se cantoneze doar într-un registru.

Deci acei oameni care nu știu să comunice decât țipând, urlând, înjurând pierd ei înșiși foarte mult. Pierde societatea. Dar nu cred că riscăm să rămânem în această zonă sau cel puțin nu trebuie să se întâmple acest lucru pentru că există în continuare suficienți oameni care vorbesc o limbă nuanțată, articulată.”, a explicat Rodica Zafiu.

Profesorul universitar dr. Rodica Zafiu a concluzionat că există încă suficienți vorbitori care folosesc un limbaj diversificat, iar menținerea acestei diversități este atât o alegere personală, cât și un proiect social.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel