Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Destinațiile străine în care merg românii să se trateze pe banii statului
WhatsApp
Românii care se confruntă cu boli grave și complexe sunt adesea nevoiți să caute tratament în afara țării. Iată care sunt destinațiile cele mai căutate pentru tratamente.
Destinațiile străine în care merg românii să se trateze pe banii statului / Foto: Unsplash

Din 2013, românii au posibilitatea să se trateze în străinătate, cu costurile acoperite de statul român conform unei directive europene privind asistența medicală transfrontalieră. Cu toate acestea, procedura nu este simplă și necesită obținerea unei confirmări medicale din România că tratamentul necesar nu este disponibil în țară în timp util pentru evoluția bolii.

 

Doar câteva sute de persoane beneficiază în fiecare an

 

Numărul românilor care beneficiază de acest mecanism, cunoscut sub numele de „formularul S2” (fost E112), este relativ mic, cu câteva sute de persoane în fiecare an. Motivele principale pentru care românii aleg să se trateze în străinătate sunt tratarea cancerului și a bolilor sistemului circulator. Cu toate acestea, România decontează doar costurile care ar fi fost suportate pentru aceste tratamente în țară, iar eventualele diferențe de preț din străinătate sunt suportate de pacienți.

Printre destinațiile preferate pentru tratament se numără Germania, Italia, Franța și Austria, unde pacienții pot beneficia de tratamente mai rapide și mai avansate în unele cazuri. În anul 2022, au fost alocate fonduri în valoare de 6,2 milioane de lei (aproximativ 1,25 milioane de euro) pentru rambursarea cheltuielilor medicale suportate de asigurații români în alte state membre UE.

 

Românii optează pentru cardul european de asigurări de sănătate

 

În plus, tot mai mulți români optează pentru cardul european de asigurări de sănătate, care le oferă acces la tratament gratuit în caz de urgență atunci când călătoresc în statele membre UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit. Acest card, similar cu cardul național de sănătate, acoperă nevoile medicale din timpul călătoriei și este gratuit pentru o perioadă de doi ani.

Românii care se confruntă cu boli grave au acces la opțiuni de tratament în străinătate, fie pe cheltuiala statului român, fie prin intermediul cardului european de asigurări de sănătate, oferindu-le posibilitatea de a primi îngrijiri medicale adecvate în afara țării în caz de necesitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
pixel