Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce ne pleacă tinerii din țară? „Nu mă simt la fel de apreciat în România”
WhatsApp
Gabriel Nuță-Stoica, jurnalist la ȘtiriDiaspora, a participat la Gala Studenților Români din Străinătate pentru a afla motivele care îi împing pe tineri să își părăsească țara pentru studii și dacă după terminarea lor își doresc să se întoarcă acasă sau vor să își clădească un viitor acolo.
Din ce în ce mai mulți români aleg să studieze în străinătate. De ce ne pleacă tinerii din țară? „Nu mă simt la fel de apreciat în România” / Foto: Unsplash

România nu mai are nicio universitate în primele 1000 ale lumii de aproape doi ani. În 2022 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj era singura instituție de învățământ superior din țara noastră prezentă în top 1000. Comparativ cu alte țări vecine, Polonia figurează cu 9 universități în top, iar Ungaria cu 4. Tot în 2022 UNESCO estima în jur de 40.000 de tineri români plecați la facultate în străinătate. De ce aleg tinerii să plece în străinătate pentru studii?

Unul dintre principalele motive identificate a fost nevoia de modernizare a sistemului de învățământ din România. Mulți tineri au simțit că oferta educațională și interacțiunea în cadrul sistemului de învățământ autohton nu sunt aliniate cu nevoile și standardele moderne.

Oportunitățile de dezvoltare personală și profesională din alte țări au fost atrăgătoare pentru mulți tineri. Experiența de a studia într-un mediu internațional și de a fi expuși la alte culturi și perspective a fost considerată ca oportunitate de creștere și îmbogățire personală.

 

„Cei care am fost în afară ar trebui să aducem în sistemul nostru de învățământ frânturi din ceea ce am experimentat”

 

„Încă simt că cel puțin în sistemul din România nu se oferă la fel de multă interacțiune și oferta educațională nu este croită neapărat pe nevoile moderne de astăzi. Cred că mulți au plecat simțind nevoia de modernizare și o actualizare a sistemului de învățământ.”, spune un tânăr.

„Consider că în străinătate ca și în România sunt foarte multe oportunități. Mi se pare că alte țări sunt puțin mai dezvoltate decât noi pe unele planuri. Mă pregătesc să plec cu Erasmus la anu, să descopăr și eu o nouă cultură, mai exact plec în Japonia. Aștept să văd dacă într-adevăr este o diferență așa mare între România și străinătate.”, completează o fată care este nerăbdătoare să plece.

„Personal eu am decis să studiez științe politice și am luat în considerare și SNSPA din București, dar din punctul meu de vedere, dat fiind că suntem în UE cred că avem nevoie și de idei din alte țări să vedem de ce anumite aspecte sunt mai bune în alte țări și la noi nu. Și cred că e un beneficiu și pentru ei să aibă contact cu noi, cei din Estul Europei ca să schimbăm opinii și păreri și să dezvoltăm și perspectiva despre țara noastră.”, mai susține un participant de la Gala Studenților Români din Străinătate.

„Consider că tinerii merg să studieze în străinătate deoarece vor să exploreze și alte perspective, să vadă și cum este un alt sistem de învățământ, dar în același timp și pentru o viață „mai bună”, după cum spune toată lumea. A merge în străinătate este o experiență unică și eu sunt una dintre cei care nu voiau să plece inițial, însă m-a dezvoltat enorm de tare experiența. Abordarea lor și sistemul de învățământ sunt atât de diferite în comparație cu cele din România, încât mi-aș dori foarte mult ca noi, cei care am fost în afară, să aducem în sistemul nostru de învățământ frânturi din ceea ce am experimentat fiecare.”, mai spune o fată.  

 

Cât de probabil este ca tinerii să se întoarcă în România după terminarea studiilor?

 

Întoarcerea în țară după terminarea studiilor în străinătate este o decizie complexă pentru mulți tineri. Instituțiile de statistică raportează că, în anul 2022, numărul celor care s-au întors în România a fost mai mare decât cel al celor care au plecat. Aceasta ar putea fi un semn că există un interes crescut pentru întoarcerea în țară, susținut de convingerea că, prin eforturile colective, tinerii pot aduce îmbunătățiri și schimbări pozitive în societatea românească.

Cu toate acestea, pentru unii tineri, decizia de a rămâne în străinătate poate fi influențată de o serie de factori. Unii consideră că în alte țări există o mai mare apreciere pentru munca lor și că au acces la oportunități de carieră mai bune și mai bine plătite. 

„România poate fi o țară care să ne atragă, atâta timp cât mulți comunicăm între noi, formăm o comunitate și înțeleg că dacă venind înapoi, în masă, ei chiar pot produce o schimbare și pot să aducă acasă acest upgrade pe care l-au experimentat ei în străinătate.”, explică un băiat.

„Eu încă mă gândesc dacă să mă mai întorc în țară. Am făcut deja două practici în Austria, una pentru ei și una pentru Ambasada României la Viena și mi-a plăcut mult mai mult să lucrez cu austriecii, deoarece cuvântul era cuvânt, știam exact când trebuie să vin și ce mi se oferă. Mai ales că practica a fost plătită, ceea ce în România nu se întâmplă, lucrezi pentru stat și nu primești nimic la schimb. Cred că asta e și diferența. Nu te simți la fel de apreciat în România. De asemenea, mi se pare că aici oamenii sunt mult mai serioși și m-am obișnuit așa, iar acesta ar fi un minus pentru care nu m-as mai întoarce în România.”, mai spune o fată.

„Nu știu dacă mă voi întoarce, depinde de cât de bine mă descurc în străinătate, pentru că normal că dacă îți e mai bine în altă țară vei rămâne acolo și vei profita de șansă la maxim. În schimb acasă este acasă, iar dacă cei dragi sunt aici în țară, normal că sufletul va trage mereu către România”, încheie o altă tânără. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel