Casele la 1 euro din Italia dezvăluie două fețe ale aceleiași monede: există cumpărători norocoși care le iau pe bani puțini și există vânzători care adesea le vând pierzând o mare parte din valoare, când ar putea face mult mai mulți bani din ele.
Sunt mulți proprietari italieni care își vând proprietățile foarte ieftin, reducând între 10.000 și 20.000 de euro din prețul inițial scăzut doar pentru a scăpa de aceste proprietăți. În plus, aceștia sunt, de asemenea, întotdeauna deschiși să negocieze în continuare cu cumpărătorii interesați.
Acestea pot fi oferte foarte bune, adesea vile rurale independente în Basilicata și Calabria, care au nevoie de puține sau deloc lucrări de renovare. Sunt situate în locuri izolate, ceea ce explică parțial prețul de chilipir.
Proprietarii doresc să vândă aceste clădiri - care sunt de obicei moștenite - pentru că pur și simplu nu le folosesc și ar dori să cumpere case de vară în altă parte în Italia, poate în apropiere de coastă.
Proprietățile sunt abandonate, în sensul că nimeni nu mai locuiește în ele, dar sunt locuibile și, în unele cazuri, au fost renovate.
Publicația The Local prezintă cazul lui Mario Forgetti, care locuiește în apropiere de satul izolat Cinquefrondi din Calabria, care și-a vândut luna trecută vila de 300 de metri pătrați, recent renovată, unui cuplu de pensionari portughezi pentru doar 39.000 de euro.
Prețul de pornire a fost de 50.000 de euro, dar el era disperat să scape de ea și a acceptat oferta cuplului.
"Era gata de a fi ocupată, mobilată, cu electrocasnice, paturi și tot ceea ce ai putea avea nevoie, chiar și ustensile, lenjerii de pat și perdele. A fost ferma bunicilor mei", povestește Forgetti pentru sursa citată.
"Abia așteptam să o dau. Anul trecut am cheltuit 10.000 de euro pentru a revopsi pereții și a repara acoperișul și podelele, așa că la final am câștigat doar 29.000 de euro. Știu, practic am dat-o pe gratis, dar în acești 15 ani, am fost acolo doar două luni întregi într-o vară, așa că a fost păcat să o țin goală", spune el.
Forgetti, care locuiește în cartierul istoric Cinquefrondi, care, spre deosebire de vila rurală, are totul la îndemână, cum ar fi supermarketuri și farmacii, spune că și-ar dori să cumpere o căsuță la malul mării pe coasta ionică, dar este conștient că 29.000 de euro nu vor fi suficienți.
„Va trebui să pun o parte din pensia mea pentru a-mi cumpăra refugiul de vară de vis, dar cel puțin o voi folosi mai des decât casa de la fermă”, spune el.
În Basilicata, în zona rurală sălbatică de lângă satul Latronico, familiile se grăbesc să își dea proprietățile nefolosite.
O fermă de 120 de metri pătrați, cu livadă, grădină și o căsuță de piatră anexată, a fost vândută recent unui cuplu de americani pentru doar 30.000 de euro. A fost dotată cu gresie pictată și o terasă cu grătar.
Foștii proprietari, Giuseppe și Rosa Vizzani, au fost atât de fericiți când au semnat actul de vânzare, încât i-au invitat pe noii proprietari la un aperitiv pentru a sărbători.
"Știu că poate părea o nebunie, dar speram să vindem casa de cel puțin cinci ani și nu a venit nimeni. Apoi am avut norocul să întâlnim acest cuplu american prin intermediul unor prieteni de-ai noștri, care doreau să cumpere o casă într-o zonă ne-turistică, iar visul nostru s-a împlinit”, spune Rosa.
"Costul final de vânzare poate părea mic pentru o proprietate în condiții atât de bune, dar suntem mulțumiți de el. În această zonă, mai putem găsi noi înșine câteva oferte bune pentru un mic studio într-o altă locație mai aproape de litoral".
Ei explică faptul că nu are rost să păstrăm o casă atunci când nimeni din familie nu mai merge acolo pentru a se bucura de ea.
La fel ca Forgetti, proprietatea lor a fost o fostă fermă unde mătușile Rosei creșteau animale și cultivau roșii, pe care le vindeau la piața locală.
În Italia, multe proprietăți în locații uimitoare sunt vândute la prețuri extrem de mici. În schimb, proprietăți similare în alte părți ale Europei, în Marea Britanie sau în SUA ar putea valora până la un milion de euro.
Într-o lume ideală, cu cât locul este mai neatins și cu cât casa este într-o stare mai bună, cu atât ar trebui să coste mai mult.
Proprietarii italieni, chiar dacă sunt nerăbdători să vândă, ar trebui să dea mai multă valoare vechilor lor case și să ridice ștacheta, să înceapă să ceară mai mult fără să negocieze prea mult.
Există însă mai multe motive pentru care italienii nu dau mai multă valoare acestor case. În primul rând, costurile de întreținere pentru proprietățile moștenite sunt adesea foarte mari, inclusiv taxele și facturile la utilități pentru casele secundare.
În al doilea rând, cumpărătorii locali sunt puțin interesați de numeroasele case vechi din Italia, cu excepția cazului în care sunt iubitori de clădiri istorice. Majoritatea italienilor doresc apartamente noi în zone bine întreținute. Așadar, cumpărătorii internaționali au mai multe șanse să vadă atractivitatea unor astfel de proprietăți, chiar dacă ar putea dori case renovate la cheie.
Dar riscul este acela de a vinde jumătate din țară, cele mai autentice și mai neatinse părți din sudul Italiei, se mai arată în analiza The Local.
------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News