Europarlamentarul belgian, Philippe Lamberts, a spus că preşedinţia României la Consiliul UE nu a rezolvat chiar toate dosarele importante.
"Între aceste dosare există dosare care nu fac parte din cele 90 de dosare finalizate de preşedinţia dvs. Consiliul, la fiecare dintre reuniuni, agistă dosarul pe migraţia ca fiind dosarul cel mai important. Şi ce constatăm? De patru ani de zile, Consiliul face această afirmaţie. Se vorbeşte de migraţie, migraţie şi iar migraţie, frontiere samd. Încă aşteptăm o poziţie a Consiliului în ceea ce priveşte reforma de sistemului de azil şi de migraţie.
Citeşte şi: Europarlamentar britanic: "Mai bine o sărbătorim pe Halep decât preşedinţia României"
Ce aţi făcut dvs pentru ca acest dosar să progreseze? Dvs. aţi hotărât ca Consiliul să decidă în unanimitate, ceea ce înseamnă că orice stat membru poate să blocheze acest dosar şi există mai mult decât un stat membru care doreşte acest lucru. Chiar dvs. spuneţi că acest dosar este foarte important şi, paradoxal, nu faceţi nimic ca şi celelalte state membre. 28 de state membre, nu e unul mai bun ca altul", a spus Philippe Lamberts.
Europarlamentarul a criticat apoi în termeni duri guvernarea PSD-ALDE, amintind de acţiunea violentă a autorităţilor la protescul din 10 august şi blocarea candidaturii Laurei Codruţa Kovesi, la şefia Parchetului European, dar şi ignorarea avertismentelor venite din partea organismelor europene pe tema justiţiei.
Citeşte şi: Dragoş Tudorache, în PE: "BLOCAJUL numirii lui Kovesi a fost unul POLITIC"
"Mai este un aspect, reputaţia. Când un stat e la cârma UE este important ca acest stat să reprezinte valorile UE. Guvernul dvs, mă refer la Guvernul dvs, nu la România , ca Ungaria, ca Polonia de care se vorbeşte în Uniunea Europeană. Ca toate statele membre, are locul în UE dar Guvernul care este la puterea acestei ţări este un guvern care s-a remarcat reprimând o demoinstraţie paşnică în urmă cu un an. Guivernul dvs a procedat astfel, este un guvern care pare să fie obsedat de ideea că justiţia trebuie să fie controlată pentru a evita ca politicienii să fie condamnaţi pentru corupţie. Mi se pare că toată energia politică din partidul care este la putere în ţara dvs este înghiţită de acest subiect.
Şi constat că rapoartele întocmite de către Consilul Europei, de către Comisia de la Veneţia dar şi de către GRECO, toate aceste rapoarte nu sunt urmate de fapte concrete.
Citeşte şi: Viorica Dăncilă, DISCURS la Strasbourg: "Sper că preşedinţia României va rămâne în MEMORIA..."
Se blochează şi numirea la un alt post important, de procuror-şef a doamnei Codruţa Kovesi. Aşteptăm încă posibilitatea de a o putea audia. Sincer, spectacolul pe care ni-l dă Guvernul dvs nu este la înălţimea Europei şi nici a României. România merită ceva mai bun", a spus belgianul Philippe Lamberts.
Viorica Dăncilă a ţinut să îi dea o replică la final, deşi între timp europarlamentarul a părăsit sala.
"Domnul Lamberts, îmi pare rău că a plecat. Pentru noi toate dosarele au fost importante. Iar legat de GRECO, analizăm fiecare punct de la GRECO. Dar cred că trebuie să se uite şi la Belgia, ţara din care face parte. Sunt 15 recomandări din care au implementat doar una.
Trebuie să lăsăm ca pe GRECO să nu intervenim noi, ci să intervină magistraţii dacă vrem o independenţă a justiţiei, trebuie ca magistraţii să găsească consensul şi nu să îl implementăm noi", a spus Viorica Dăncilă la cele afirmate de europarlamentarul belgian.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News