Prăjitura cu iaurt grecesc este o prăjitură moale și delicioasă, realizată cu un aluat îmbogățit cu iaurt grecesc, ceea ce o face să fie în același timp umedă și moale, compactă, dar nu uscată.
Perfectă pentru micul dejun sau pentru o gustare, poate însoțită de o ceașcă aburindă de lapte sau de ceai, prăjitura cu iaurt grecesc este foarte ușor de făcut, nu conține unt și este delicioasă atât caldă, cât și la temperatura camerei.
Prăjitura cu iaurt grecesc poate fi consumată simplă sau poate fi folosită ca bază și umplută cu creme sau smântână, sau însoțită de fructe proaspete.
În orice caz, toată lumea o va iubi pentru simplitatea și bunătatea ei.
Această prăjitură pufoasă poate fi aromată cu vanilie, dar, dacă preferați, și cu un iaurt grecesc de fructe. Puteți adăuga bucăți de mere sau chipsuri de ciocolată în aluat, puteți decora prăjitura cu zahăr pudră sau chiar să o lăsați simplă.
- 4 ouă medii
- 200 g zahăr
- 180 g iaurt grecesc
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 vârf de cuțit de sare
- 60 ml ulei de floarea-soarelui
- 190 g făină
- 30 g amidon de cartofi
- 16 g praf de copt
Se sparg ouăle într-un castron mare și se adaugă zahărul, vanilia și sarea. Se amestecă rapid cu un mixer de mână, apoi se adaugă iaurtul. și apoi uleiul de floarea-soarelui.
Se amestecă din nou pentru a omogeniza ingredientele, apoi se adaugă făina, amidonul și praful de copt, cernându-le în amestec. Se frământă ușor pentru a le încorpora în amestec, care trebuie să fie neted și fără cocoloașe. Se unge și se făinează o formă rotundă de 20-22 cm și se toarnă amestecul.
Se coace prăjitura cu iaurt grecesc la 180 de grade, în cuptor static, timp de aproximativ 45 de minute, verificând dacă este coaptă cu ajutorul unei scobitori care, introdusă în interior, trebuie să fie uscată.
Scoateți prăjitura din cuptor, lăsați-o să se răcească, apoi răsturnați-o pe un platou de servit și ornați-o cu zahăr pudră.
Poftă bună!
Prăjitura cu iaurt grecesc poate fi păstrată la temperatura camerei timp de 3-4 zile sub un clopot de sticlă. Nu se recomandă congelarea acestei prăjituri.
Dacă preferați o textură mai sfărâmicioasă și mai ușoară în locul uneia mai umede și mai compacte, puteți separa gălbenușurile de albușuri și le puteți bate pe acestea din urmă până devin tari cu jumătate din zahăr înainte de a le adăuga la amestecul final.
Cu dozele indicate în rețetă se poate face și o gogoașă de 22-24 cm sau o prăjitură cu prune.
Este esențial să cerneți ingredientele uscate înainte de a le adăuga la aluat pentru a evita formarea de cocoloașe.
Dacă preferați, puteți înlocui amidonul cu aceeași cantitate de făină sau puteți face un aluat de cacao adăugând 20 g de cacao în loc de aceeași cantitate de făină.
---------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News