Ea a mai spus că nu a văzut niciodată cutremure atât de puternice, relatează AFP. 'Este o regiune seismică, deci avem obişnuinţa cutremurelor. Dar nu am trăit niciodată aşa ceva. Am crezut că este apocalipsa', a declarat ea pentru AFP, încă sub şoc, despre primul seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit ţara la ora 04.17 locală (01.17 GMT). Tânăra nu şi-a părăsit apartamentul înainte de a-şi găsi pisica, înspăimântată, care fugise să se ascundă.
'Suntem afară de la ora 4.30 în această dimineaţă. Plouă cu găleata, dar nimeni nu îndrăzneşte să se întoarcă în casă de teama noilor cutremure', a spus ea. Cei care au îndrăznit în cursul dimineţii să se întoarcă în locuinţele lor în aparenţă intacte au fost nevoiţi să evacueze în panică când un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs la ora 10.24 GMT. Tulin Akkaya, care locuieşte la Diyarbakir, tot în sud-estul Turciei, se numără printre aceştia.
Tânăra de 30 de ani a resimţit 'puternic' cutremurele, întrucât locuieşte la ultimul etaj al imobilului său în cartierul Kayapinar, din Diyarbakir. 'Am ieşit în panică. A fost aproape la fel ca în această dimineaţă. Mi-e atât de frică acum, nu pot să mă mai întorc în apartament, nu ştiu ce se va întâmpla', a declarat ea pentru AFP.
Autorităţile au înregistrat peste 50 de replici înainte un al doilea seism puternic. Deşi mişcările seismice nu au încetat, salvatorii, adesea ajutaţi de locuitori, continuă să caute victime. O fetiţă de şase ani a putut fi salvată în oraşul Kahramanmaras, capitala provinciei cu acelaşi nume, după mai multe ore de muncă a salvatorilor ajutaţi de tatăl ei, care s-a alăturat efortului de salvare în mâneci scurte în timp ce ningea. Trei copii au putut fi salvaţi în total din dărâmături din acest imobil în întregime în ruine din Kahramanmaras. Şi alţi oameni aşteaptă însă să fie salvaţi.
'Am putut să salvez trei persoane în viaţă. Dar am ridicat şi două cadavre. Nu pot să merg acasă. Rămân în caz că vor avea nevoie de mine', susţine Halis Aktemur, muncitor de 35 de ani care a venit să-şi ofere ajutorul salvatorilor ce lucrează în ruinele unui imobil din Diyarbakir. Temperaturile care scad odată cu apropierea nopţii îi îngrijorează pe locuitorii din regiunile afectate. Sălile de sport şi sălile de nunţi care nu au fost afectate de seisme îi vor găzdui pe cei care nu se pot întoarce în locuinţele lor la Diyarbakir, a constatat un corespondent al AFP, tittrează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News