Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum sunt exploatați și jegmăniți muncitorii români aduși în Germania: 2.450 de euro chirie pentru două camere
WhatsApp
Un jurnalist german a documentat modeul în care sunt exploatați muncitorii migranți din Germania.
Lucrătorii români sunt esențiali pentru fermierii germani

Jurnalistul Sascha Lubbe, autorul cărții „Ganz unten im System”, a expus condițiile de exploatare a muncitorilor migranți din Germania, într-un mod care amintește de dezvăluirile făcute de Günter Wallraff acum 40 de ani, relatează publiația fr.de. 

În Frankfurt, Lubbe l-a întâlnit pe Fabiu, un muncitor român care lucrează pe șantierele germane de nouă ani. Acesta câștigă puțin și muncește șase zile pe săptămână, adesea câte zece ore pe zi. "Cum trăiesc el și ceilalți?", este întrebarea centrală a cărții lui Lubbe.

Cert este că mulți migranți sunt nevoiți să plătească 2450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, ceea ce îi obligă să trăiască în camere supraaglomerate pentru a-și putea permite costurile.

Exploatarea migranților, o practică răspândită în toată țara

 

Lubbe a identificat trei sectoare principale unde exploatarea este omniprezentă: construcțiile, industria cărnii și transporturile.

În sectorul construcțiilor, legea privind orele de muncă este frecvent încălcată, lucrătorii fiind obligați să muncească câte 10 ore pe zi și cinci ore suplimentare sâmbăta. Concediile nu sunt plătite, iar în caz de boală, muncitorii nu primesc salariu. Mulți dintre acești muncitori lucrează parțial la negru, fenomen facilitat de sistemul de subcontractare.

„Problema este acest sistem al subcontractelor, unde firmele generale externalizează lucrările către subfirme care au adesea legături cu crima organizată. Aceste mici firme sunt cele responsabile pentru încălcările legilor,” explică autorul german.

Exploatarea muncitorilor migranți este prezentă și în alte domenii, cum ar fi curățenia sau agricultura.

Vezi și: Ajutor social pe lângă salariu, în Germania. Un expert fiscal explică cum e posibil: "Nu poți întreține familia cu 2.000 de euro" - VIDEO

Ce soluții propune jurnalistul

 

Sascha Lubbe subliniază necesitatea unor reforme politice pentru a combate exploatarea:

„Una dintre principalele probleme este sistemul de licitații publice, unde criteriul principal este oferta cea mai ieftină”, afirmă el.

În acest context, un proiect de lege la nivel federal propune ca licitațiile publice să fie atribuite doar firmelor care plătesc salarii conform contractelor colective de muncă.

De asemenea, el susține necesitatea introducerii unui drept de acțiune colectivă în dreptul muncii:

„Sindicatele ar putea acționa în justiție un angajator fără ca angajatul să fie implicat direct, ceea ce ar reduce semnificativ barierele pentru a iniția acțiuni legale,” explică autorul.

Poveștile românilor sunt impresionante

 

Măsurile de control insuficiente reprezintă un alt obstacol major. „Lipsa controalelor este o adevărată problemă. Controlul financiar al muncii la negru a fost criticat de mult timp pentru densitatea scăzută a controalelor,” spune Lubbe, potrivit sursei citate

În agricultură, de exemplu, doar 1,1% dintre ferme sunt controlate de autorități.

"Îmi amintesc un apartament din Fürth care a fost complet dărâmat. Șapte muncitori români în construcții locuiau acolo în două camere. Cineva pulverizase parfum pentru a face aerul mai plăcut, asta a înrăutățit situația. Oamenii au plătit chirie de 350 de euro pe pat, pentru un total de 2.450 de euro. Camătă în chirie", povestește jurnalistul.

"Ceea ce m-a emoționat cu adevărat a fost un român de 25 de ani care lucra într-un abator din Renania de Nord-Westfalia. A fost atras în Germania cu promisiuni false. A fost pus într-o cămăruță cu vărul său, unde peretele era ud și mai târziu mucegăit. Bărbatul avea un băiat de un an pe care l-a văzut doar cinci luni. A făcut saltul și acum lucrează ca funcționar în depozit în Olanda. Dar căsătoria nu a supraviețuit. Am întâlnit asta de mai multe ori. Bărbații pleacă în străinătate pentru a-și îngriji familiile, dar apoi căsătoriile lor se despart", mai spune Lubbe.

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel