Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum să te simți ca „acasă” atunci când ești plecat într-o țară străină? Câteva sfaturi pentru românii de pretutindeni
WhatsApp
Atunci când abia te-ai mutat într-o țară străină, probabil că entuziasmul de a vizita noul loc și a începe o viață nouă va acapara dorul de casă. Însă, majoritatea oamenilor încep să se simtă inconfortabil după câteva luni. Dacă ești doar într-o excursie, nu-i nimic, însă ce poți face atunci când nu te poți întoarce în țara natală atunci când îți dorești asta? Citește sfaturile specialiștilor pentru a rezista dorului de casă.
Cum să te simți ca „acasă” atunci când ești plecat într-o țară străină? Câteva sfaturi pentru românii de pretutindeni Foto: Unsplash

Chiar și atunci când sunt pregătiți, majoritatea expatriaților sunt totuși surprinși când șocul cultural și dorul de casă îi lovesc. De aceea am adunat câteva sfaturi despre cum să va simțiți în noua voastră țară ca acasă, conform InterNations.

 

Luați cu dumneavoastră lucrurile preferate

 

Noua locuință este cea în care vei petrece cel mai mult timp și de aceea o puteți decora cât mai plăcut posibil și chiar tradițional, ca să nu simțiți mari diferențe între locuința de acasă și cea de aici. Cu alte cuvinte, transformați casa din străinătate în „acasă”.

Din fericire, există diverse modalități de a face asta. Gândiți-vă la un obiect pe care l-ați folosit sau văzut mereu în casa din țara natală. Acesta poate fi orice, de la fotografii ale familiei tale până la canapeaua ta veche și iubită din piele sau pătura ta preferată, un covor etc. De asemenea, cumpărați mobila în culori asemănătoare și aranjați camerele cât mai comod posibil.

 

Construiți o rețea de expatriați (înainte de a ajunge)

 

Unul dintre principalele lucruri de care se tem viitorii expatriați atunci când se mută în străinătate este lipsa de conexiuni în țara gazdă. În timp ce acasă au un minunat sistem de sprijin format din membri ai familiei, prieteni și colegi, țara în care urmează să se mute este adesea un loc în care sunt complet pe cont propriu.

Intrarea în contact cu alți români înainte de mutare nu numai că ajută la reducerea stresului și a anxietății, dar vă permite și să vă construiți propria rețea de sprijin restrânsă încă de la început. În acest fel, veți ști cui să cereți sfaturi sau cui să vă descărcați atunci când șocul cultural devine copleșitor. Da, puteți face asta și familiei prin telefon, dar ei vor fi acolo, gata să te îmbrățișeze în realitate.

 

Ia-ți cu tine animăluțul (dacă ai unul)

 

Nu te muta îmtr-o țară cu totul străină, fără prietenul tău devotat necuvântător. Chiar dacă ți se pare că nu vei avea timp de el, nu va fi cu nimic diferit de modul în care îți petreceai timpul cu el în orașul natal. În plus, până vei reuși să îți faci prieteni noi, el va fi singurul cu care îți vei petrece serile și timpul liber. În plus, vei simți că lași o parte din tine la mare depărtare, dacă nu îl iei.

 

Țineți cont de sărbătorile din țara de origine

 

Chiar dacă în alte țări, sărbătorile românești nu există, nimeni nu te împiedică să ții cont de ele. Este foarte important să îți păstrezi tradițiile și de ce nu să le împărtășești cu noii tăi prieteni străini? Va fi un schimb de experiență extraordinar. De exemplu, „Mărțișorul” nu este o sărbătoare prea cunoscută, însă cu siguranță este una foarte plăcută. Confecționează singur câteva mărțișoare și împarte-le la muncă, colegilor tăi. Povestește-le de dinainte de această sărbătoare și mai mult ca sigur te vor surprinde și ei. 

 

Gătește-ți mâncarea din copilărie

 

Dacă nu există restaurante cu specific românesc, unde să te delectezi cu o mămăliguță cu brânză și smântână, nu-i nimic. Oricât de nepriceput ai fi la gătit, poți învăța. Mergi la cumpărături, pune șorțul pe tine și începe să cauți rețetele tale preferate tradiționale. Te vei simți mult mai bine, mai „acasă”, dacă în bucătăria ta va mirosi a sărmăluțe sau a alte bucate pe care ți le gătea bunica în copilărie, în țara natală. 

 

Asigură-te că ai toate actele de care ai nevoie valabile

 

Permise de ședere, polițe de asigurare, conturi bancare - mutarea în străinătate vine cu o mulțime de provocări birocratice care sunt, în cel mai bun caz, plictisitoare. Din nefericire, încercarea de a rezolva totul, în timp ce nu vorbiți aceeași limbă cu persoana de la banca locală sau de la biroul pentru străini, vă poate împiedica să transformați țara gazdă în casa dumneavoastră.

Deși rezolvarea documentelor poate fi o sursă nesfârșită de frustrare, este logic să vă ocupați de ele cât mai curând posibil. În acest fel, veți avea mai mult timp și energie pentru a vă bucura de tot ceea ce este grozav la nul oraș.

 

Învățați să vă deplasați

 

În funcție de țara în care v-ați mutat, modul preferat de a vă deplasa ar putea fi foarte diferit de cel de acasă. Infrastructura, traficul sau sistemul de transport public pot fi destul de copleșitoare pentru expatriații nou-veniți. Opriri greșite, întoarceri neplanificate și faptul că îți ia de două ori mai mult timp decât plănuiai să ajungi acasă - toate acestea sunt destul de frustrante.

Cu toate acestea, cu cât explorați mai mult locul în care locuiți, cu atât mai mult veți învăța să vă deplasați. Veți învăța cum să folosiți mijloacele de transport în comun, cum să vă faceți loc în traficul local și veți descoperi cea mai rapidă cale de a ajunge în anumite locuri. Înainte să vă dați seama, veți fi un expert, iar prietenii vor fi uimiți de cât de bine cunoașteți orașul în care locuiți acum.

 

Găsește-ți noul tău loc preferat

 

Chiar dacă până acum ai făcut ca apartamentul tău să se simtă un pic ca acasă, s-ar putea să nu ai încă același sentiment despre cartierul tău. Cu toate acestea, cunoașterea împrejurimilor tale imediate este un pas esențial. Plimbați-vă puțin și aflați unde se află cea mai apropiată băcănie, brutărie sau farmacie. Poate că există chiar și un parc frumos unde puteți merge să alergați sau un loc de joacă pentru copiii dumneavoastră.

În plus, toată lumea are un loc preferat în afara apartamentului său unde se duce să se relaxeze. Vă place să răsfoiți rafturile unei librării locale sau să petreceți ceva timp citind la o cafenea? Încercați să vă găsiți un nou loc preferat în cartier pentru atunci când aveți puțin timp liber și apartamentul pare sufocant.

 

Învățați limba locală

 

Pentru mulți oameni plecați în străinătate cu munca, viața se poate simți ca și cum ai fi nelalocul tău. Toată lumea pare să știe cum să comunice și să se comporte, cu excepția dumneavoastră. Tot ce faceți este să munciți și să va ascundeți în locuința voastră. Învățarea limbii locale este un pas important pentru a vă simți ca și cum ați fi la locul vostru. Îndepărtarea barierei lingvistice vă va ușura mult lucrurile. Fie că este vorba de a vă descurca cu transportul în comun sau o simplă conversație în parc, vă va ajuta mult să înțelegeți codurile culturale.

De ce se salută localnicii în acest fel? De ce se îmbracă în acest fel? Aceste obiceiuri vor fi mai ușor de înțeles și la care vă veți adapta dacă vorbiți limba locală. Tandemurile lingvistice sunt o modalitate excelentă de a vă îmbunătăți abilitățile de vorbire, mai ales dacă sunteți deja oarecum fluent. 

 

Fă-ți prieteni locali

 

Indiferent cât de minunat de bine vă sprijină cercul de prieteni care provin din aceeași țară, nimic nu este mai bun decât să vă faceți prieteni printre localnici. La urma urmei, bula de expatriat poate fi destul de confortabilă, dar vă poate împiedica să vă simțiți pe deplin acasă.

Începeți prin a sta de vorbă cu vecinii dumneavoastră, întrebându-i despre ziua lor sau dacă vă pot ajuta să vă orientați. Înscrierea în cluburi și organizații locale care nu sunt special pentru expatriați vă permite să cunoașteți oameni din țara gazdă. Înainte să vă dați seama, veți avea o rețea locală de prieteni care vă vor dezvălui cu plăcere toate secretele și ciudățeniile noii locuințe din străinătate.

 

Verifică-te pe tine însuți

 

Indiferent de cât timp petreceți făcându-vă prieteni, încercând activități noi și explorând cartierul în care locuiți, s-ar putea ca dorul de casă să vă lovească puternic când sunteți singuri. De aceea, ar trebui să vă faceți timp să vă verificați din când în când: vă simțiți singur, pierdut sau nelalocul lui? Și atunci când vă simțiți așa, ce v-ar face să vă simțiți mai bine?

Chiar și pentru nou-veniții bine pregătiți, perioada de adaptare poate fi stresantă și copleșitoare, așa că rezervați-vă ceva timp pentru îngrijirea personală. Invită familia să te viziteze și păstrați legătura ca atunci când erați în orașe diferite, nu țări diferite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel