Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum să faci cel mai bun gem de gutui - toamna se numără borcanele
WhatsApp
Gemul de gutui este un produs care se prepară toamna, în general în lunile septembrie și octombrie. Iată rețeta pas cu pas pentru a face cel mai bun gem de gutui acasă. 
Cum să faci cel mai bun gem de gutui - toamna se numără borcanele

Rețeta de gem de gutui se prepară în mod tradițional toamna, între septembrie și octombrie. În Italia, de exemplu, acest preparat se consumă în timpul așa-numitei "sărbători a morților", adică între 1 și 2 noiembrie, când se sărbătoresc toți sfinții și se comemorează morții.

Gutuia are o pulpă foarte dulce și suculentă, care se pretează foarte bine pentru a fi transformată în gem. Ingredientele necesare și modul de preparare sunt destul de simple și, cum este sezonul gutuilor, poate fi o idee bună să preparați acest gem acasă.

Ingrediente


- 1 kg de gutui

- 400 grame zahăr

- lămâie 1/2 lămâie

Preparare

 

Se curăță gutuile de coajă și se spală bine, îndepărtând miezul și semințele.

Rețeta originală de gem de gutui prevede ca fructele să fie fierte întregi în apă clocotită și abia apoi decojite, curățate și transformate în piure.

De fapt, pentru a face dulceață, trebuie folosită doar partea exterioară și nu cea din apropierea miezului, deoarece aceasta din urmă este mai fibroasă și ar compromite omogenitatea dulceață.

Pentru a nu irosi nimic, însă, puteți proceda și prin curățarea gutuilor și apoi prin fierberea lor în multă apă, în care stoarceți puțină zeamă de lămâie.

Când au devenit foarte moi, se scurg și se transformă în piure cu ajutorul unui tel, blender sau mixer. Un accesoriu manual care este preferabil unui mixer electric, deoarece produce mai puțin aer în amestec.

Apoi, piureul astfel obținut trebuie amestecat cu zahărul. Dozele exacte se reglează în funcție de greutatea finală a gutuilor, care în acest moment va fi evident mai mică decât kilogramul inițial. Raportul de zahăr/fruct este în general de 300 - 500 grame / kg.

Când zahărul și gutuile sunt bine încorporate, se adaugă sucul de la jumătatea de lămâie și se pune amestecul pe foc, amestecând mereu ca să nu se lipească.

După zece minute va începe să fiarbă la foc mic: după aproximativ douăzeci de minute, gemul este gata.

Pentru a fi siguri, verificați consistența punând puțin pe o farfurie mică și, dacă nu curge, ci rămâne compactă, înseamnă că s-a atins gradul corect de îngroșare.

Gemul rezultat se lasă să se odihnească și să se răcească, apoi se pune în borcane de sticlă sterilizate.

Sfaturi și variații

 

Această rețetă de gem de gutui iese destul dulce, dar nu excesiv, motiv pentru care poate fi ușor combinată nu numai cu produse de patiserie uscată sau folosită pentru a face excelente tarte de toamnă, ci și consumată cu brânzeturi bune maturate.

În acest din urmă caz, poate fi consumat împreună cu un vin alb sec, poate puțin spumant.

Dacă, pe de altă parte, este folosit la deserturi, poate fi combinat bine cu un vino cotto sau un vin santo, adică un vin fortificat corpolent, care va spori aroma și textura.

Cantitatea de zahăr pe care o punem în gemuri și dulcețuri nu este deloc fixă. Se poate oricând adapta în funcție de fructele pe care le aveți la îndemână și, bineînțeles, de gustul fiecăruia.

Vezi și: Tartă cu nuci și banane caramelizate - o rețetă genială de inspirație orientală 

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
     
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel