Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum încearcă Guvernul să-i ajute pe românii din străinătate: Strategie națională pentru românii de pretutindeni - DOCUMENT
WhatsApp
Românii din diaspora se regăsesc din nou în atenția guvernul României, o strategie națională pentru sprijinirea lor fiind în proces de finalizare.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni se află în prezent într-un procesul de finalizare a Strategiei naționale pentru românii de pretutindeni. Acest document, care ar trebui să ajungă la Guvern până la jumătatea acestui an, se bazează pe un studiu sociologic extins care a vizat comunitățile de români din afara granițelor României.

Potrivit cele mai recente variante a documentului, peste patru milioane de români trăiesc în afara granițelor, fapt care face ca România să aibă a treia cea mai mare diasporă din zona OECD, după China și India, conform datelor din 2020 ale Organizației Mondiale a Migrației. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe susține că în diaspora trăiau 5,7 milioane de români anul trecut, însă acest număr a fost pus sub semnul întrebării la sfârșitul lui 2022 de către secretarul de stat Florin Cârciu, care conduce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. El afirma că mulți dintre emigranți nu sunt înregistrați în bazele de date ale statelor în care au emigrat.

România a pierdut 5% din populație în 10 ani

 

Potrivit Raportului ONU asupra migrației, în perioada 2009-2019, România a pierdut aproape 5% din populație, fiind în primele 20 de state din Europa cu cele mai mari pierderi la nivel de populație. La nivel global, România se situează pe locul 17 în clasamentul statelor de origine pentru emigrație.

Persoanele care aleg să emigreze sunt în principiu tinere, iar motivele plecării variază de la căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, condiții de viață mai bune, până la dorința de a efectua studii de lungă durată în afara țării.

La sfârșitul anului 2021, după domiciliu sau reședința din străinătate, cei mai  mulți români trăiau în Italia (1,38 de milioane), Spania (1,08 milioane), Marea Britanie (949.000), Germania (826.000) și SUA (464.000).

"D.R.P. va acționa pentru păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și spirituale românilor de peste hotare, pe de o parte, iar, pe de altă parte, va completa aceste eforturi cu o abordare pragmatică fundamentată pe dezvoltarea legăturilor economice și a spiritului antreprenorial, precum și pe sprijinirea procesului de reinserție în cazul românilor ce doresc să se întoarcă în țara de origine să devină investitori în aceasta, ori promotori ai acesteia peste hotare. De asemenea, este nevoie de o adaptare la actualul context internațional cu accent pus pe competențele din domeniul digitalizării și dezvoltarea unei gândiri critice, necesară pentru reducerea gradului de vulnerabilitate în fața fenomenului de răspândire de informații false care pot avea consecințe negative atât asupra comunităților de români cât și asupra României. Mai mult de atât, se va urmări și evoluția imaginii României în lume și percepția românilor din afara frontierelor despre România și despre ei raportat la societățile gazdă. Documentul de față își propune atât formularea unor obiective ce se doresc a fi transpuse în politici publice cât și o cartografiere a comunităților de români bazată pe date recente", se arată în document.

Platforme de învățare și centre comunitare

 

Guvernul își propune să susțină diaspora prin dezvoltarea unei platforme digitale care să ofere suport educațional pentru învățarea limbii române, să răspundă la probleme legate de legislația din statele unde trăiesc comunități de români, și să prezinte oferte de locuri de muncă. De asemenea, guvernul dorește să inființeze centre comunitare în statele sau regiunile unde trăiesc români, care să fie gestionate de personal angajat de statul român și să primească resurse financiare și materiale pentru a susține, proteja și consolida comunitățile de români din străinătate.

Potrivit documentului, sunt șapte axe principale pentru care sunt stabilite obiective concrete:

1. Păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității lingvistice

2. Păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale și spirituale

3. Susținerea societății civile, apărarea drepturilor românilor din afara granițelor și consolidarea mediului asociativ

4. Dezvoltarea mass media în limba română

5. Facilitarea procesului de (re)întoarcere și (re)integrare pentru cetățenii români care decid să revină în țară, inclusiv prin susținerea demersurilor de ordin social și economic.

6. Implicarea membrilor diasporei în dezvoltarea societății românești

7. Facilitarea accesului la informație și la programele derulate de statul român pentru românii din afara granițelor.

Lista completă a măsurilor poate fi consultată AICI (documentul original).

Diaspora cel mai mare investitor străin

 

Diaspora este extrem de importantă pentru economia românească, prin prisma banilor pe care aceasta îi trimite acasă. Potrivit ultimelor date disponibile, în 2021 românii plecați la muncă afară au trimis în țară 5,6 miliarde de euro. Cei mai mulți au venit din Germania, 1,27 de miliarde de euro, conform datelor BNR. Pe locurile următoare au fost Marea Britanie, cu 1,18 miliarde, Italia, cu 857 de milioane, și Spania, cu 412 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel