Ovidiu Burdușa, fostul secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care trăiește în prezent în Italia, spune că românii din străinătate îi pot ajuta pe cei din țară să scape de vizele pentru SUA.
Cum? Simplu: aceștia trebuie să aplice și ei pentru vize să meargă în America, astfel încât procentajul de refuz să scadă.
"Și alți români - ca cei care deja se află în străinătate - își doresc să viziteze America. Haideți să fim alături de ei și să aplicăm pentru viza de SUA!
Condiția principală impusă de Statele Unite pentru renunțarea la vizele impuse cetățenilor noștri ar fi ca România să scadă rata de respingere a cererilor la sub 3%.
Un obiectiv deloc ușor de realizat din păcate, ținând cont că rata de respingere a fost în medie de circa 10% în ultimii ani!
Acum câteva săptămâni premierul României, Marcel Ciolacu a venit cu o propunere interesantă ca polițiștii și magistrații să depună în masă cereri la Departamentul de stat. Chiar dacă ținta era evidentă și se referea la scăderea ratei de respingere a românilor, propunerea - văzută mai degrabă ca o obligație - a fost aspru criticată de sindicate.
Dacă nu vor ei, de ce nu încercăm noi - românii din Italia și din străinătate să schimbăm această rata prea ridicată a respingerilor solicitărilor de vize?!? Asta chiar și dacă nu vrem să călătorim în Statele Unite... Oricum în 10 ani tot veți fi tentat să ajungeți acolo!
Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini astfel condiţiile eliminării vizelor pentru State Unite ale Americii!!!! Haideți să fim și astfel alături de România!!!!", scrie Ovidiu Burdușa pe contul oficial de Facebook.
Ovidiu Burdușa, care trăiește în prezent la Roma, explică și cum a obținut viză pentru a merge în SUA pentru cei doi copii ai săi.
"Săptămâna trecută am primit două mailuri prin care eram invitați la sediul unei firme de curierat americane alese de noi să ridicăm cele două pașapoarte ale copiilor noștri, aceasta la numai câteva zile după ce aplicasem pentru obținerea vizei pentru America.
Procedura a fost simplă, fără interviu, numai online, chiar și în cazul celor doi copii sub 14 ani. Am plătit - tot online - în jur de 350 de euro pentru ambele vize.
Pentru mine și soția mea am aplicat în anul 2015, tot la Ambasada SUA din Roma, însă la New York am ajuns abia anul trecut. Primul gând cu care am revenit din Statele Unite a fost de fapt regretul că nu am încercat mai devreme această experiență fantastică. V-am descris-o în postările de la sfârșitul lunii Iulie și începutul lunii august.
Revenind la modalitatea de coborâre a acestei rate de respingere de care avem nevoie în România, sub 3%, vă mai amintiți cum ați ajuns în Marea Britanie înainte de 2007???
Marea majoritate a românilor, grosul exodului în Occident s-a făcut până în anul 2001 adică în perioada în care aveam nevoie de vize pentru a iesi din țară.
Inutil să vă mai amintesc cât de greu era să obții o viză turistică care îți permitea să pleci din țară! Și cât costa o astfel de viză!
Eu am plătit în vara anului 1998 aproape 1500 de dolari pentru o mini-vacanță de 4 zile, timp suficient ca să ajung în capitala Italiei. Viza era tot de 4 zile durată și a fost obținută cu mari greutăți la Consulatul austriac din București.
Cu siguranță, cei care au plecat din țară în acea perioadă își aduc aminte de aceste vremuri!!!! ... Ei sunt cei care au prins rădăcini în aceste noi țări de adopție, sunt oameni realizați, care nu au grija zilei de mâine și care pot da o mână de ajutor țării unde s-au născut aplicând pentru o viză de Statele Unite.
Printre ei sunteți și voi - cei care citiți acum această postare - voi care - ca și mine - puteți oricând solicita ca român (deci nu este nevoie de cetățenia țării în care vă aflați) o viză pentru SUA. Și aceasta pentru a-i ajuta pe conaționalii din țară, care - ca și voi în urmă cu 20 de ani - poate visează și doresc să viziteze America...nu neapărat să rămână pentru totdeauna acolo.
Nu uitați de 10% !!! România trebuie să ajungă la o cotă de respingere a vizelor de 3% pentru ca ele să fie eliminate definitiv!!! Noi suntem în prezent cei care putem ajuta, putem fi solidari și în acest mod cu cei de acasă!
Deci: Aplicați pentru o viză de Statele Unite ale Americii în semn de solidaritate pentru conaționalii din țară!!!", mai scrie fostul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
----------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News