Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum au ajuns televiziunile din Germania să vorbească despre muncitorii români la orele de maximă audiență: "Înainte, atenția era redusă"
WhatsApp
Muncitorii români au ajuns subiecte pentru reportajele difuzate în prime-time, la orele de maximă audiență din Germania. 

Szabolcs Sepsi, manager regional în cadrul Faire Mobilität, o organizație publică, finanțată de statul german și de sindicatele germane, care oferă consiliere gratuită muncitorilor din estul Europei, a vorbit despre criza coronavirusului și a explicat cum au ajuns televiziunile germane să fie interesate de condițiile de muncă ale românilor din Germania. Presiunea televiziunilor a dus în final și la adoptarea unei legi care era așteptată de foarte mult timp în Germania: interzicerea subcontractorilor din abatoare. Mii de români din industria cărnii lucrau în Germania prin subcontractori și astfel, patronii nemți reușeau să ocolească aplicarea drepturilor din Germania pentru angajații români. 

"De la sfârșitului anului 2020, începutul anului 2021, subcontractorii au fost interziși în sectorul cărnii din Germania. De anul trecut, abatoarele sunt obligate să angajeze oamenii direct pentru că le-a fost interzisă prin lege subcontractarea. Din punctul nostru de vedere, este un lucru foarte bun, un pas înainte și era o cerere sindicală de foarte mulți ani. Criza corona a avut un rol foarte mare: la începutul crizei, au fost mai multe cazuri de abatoare mari, acolo unde foarte mulți muncitori s-au infectat cu Covid și deodată tematica a tot ce însemna condiții de muncă și de trai, care erau de cele mai multe ori sub orice critică, au ajuns în prim plan," a explicat Sepsi. 

Presiunile venite și dinspre autoritățile din România, o "premieră" așteptată de mult timp

 

 

Acesta explică și presiunile venite dinspre România. 

"Cazările muncitorilor români erau foarte foarte îngrămădite. Stăteau prea mulți oameni in cameră, în condiții foarte proaste. Aceste condiții au ajuns deodată în prim planul mass-mediei Germaniei, ceea ce pentru noi era o situație cât se poate de neobișnuită. Noi eram obișnuiți să criticăm aceste condiții, să vorbim despre ele, să încercăm să captăm atenția mass-mediei, dar atenția a fost destul de punctuală și mai mult redusă. Deodată, muncitorii români erau în prim-planul mass-mediei, știrile de seară de la televiziunea germană discutau despre condițiile de trai și condițiile de muncă, ceea ce cu siguranță a dus la o presiune politică și legea interzicerii subcontractorilor în abatoarele germane a devenit posibilă. Într-adevăr, a existat și o anumită presiune din România, care a pornit de la situația muncitorilor sezonieri care au fost aduși din țară cu avionul în mijlocul pandemiei. Cred că toate aceste discuții au ajutat foarte mult. Oamenii au ajuns și ei să citească, să audă de aceste probleme. Guvernul din România de atunci a făcut niște presiuni care cred că au avut și ele un efect destul de important," a mai spus Szabolcs Sepsi.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel