Cu 17 ani de experiență în domeniu, Eva, care curăță șantierele din Texas, descrie cum casca și ochelarii de protecție captează căldura, înroșindu-i pielea, scurtându-i respirația și provocându-i amețeli și palpitații ale inimii.
„Ne dăunează corpului atunci când lucrăm în construcții; de exemplu, am suferit două atacuri de căldură, în ultima vreme, care m-au îmbolnăvit foarte tare”, a declarat femeia, în vârstă de 50 de ani, pentru CNN.
Eva a participat la o "grevă a setei". Greva a fost organizată pentru a atrage atenția asupra necesității unui standard federal privind căldura la locul de muncă și a unor măsuri de protecție pentru pauzele de odihnă și de apă pentru persoanele care lucrează în condiții de căldură.
Temperaturile caniculare și lumina arzătoare a soarelui i-au afectat ochii, provocându-i cataractă. Chiar mai rău, spune ea, a pierdut colegi de muncă care au murit din cauza rănilor provocate de căldură. Din 2010, ea lucrează îndeaproape cu Workers Defense Project, o organizație care militează pentru protecția lucrătorilor imigranți cu salarii mici din industria construcțiilor din Texas.
„Simți moartea la ușa ta, dar noi nu avem de ales decât să mergem la muncă”, a adăugat ea.
Un nou val de căldură intensă a afectat o mare parte din SUA în această săptămână, supunând unii lucrători la condiții periculoase, perturbând întreprinderile mici și mari, reducând cheltuielile de consum și turismul și afectând puternic activitatea economică.
Verile sunt din ce în ce mai lungi și mai fierbinți. Sezonul valurilor de căldură a crescut constant în ultimele decenii, de la o medie de 53,5 zile în anii 2000 la 68,5 zile în anii 2010 și 72,7 zile în anii 2020, conform datelor Agenției pentru Protecția Mediului (EPA). Potrivit EPA, valurile de căldură au loc mai des decât înainte și produc temperaturi mai ridicate, exacerbând riscurile umane și economice.
„Căldura nu primește atât de multă atenție din partea publicului, deoarece este invizibilă în multe feluri”, a declarat Jenny Schuetz, economist și membru senior la Brookings Metro. „Dar mai mulți oameni din SUA sunt expuși unui risc ridicat de căldură decât la inundații sau incendii.”
Aceste riscuri nu sunt împărțite în mod egal: Un studiu din 2021 al cercetătorilor de la Universitatea din California și Universitatea Stanford a constatat că lucrătorii cu venituri mici suferă de cinci ori mai multe leziuni cauzate de căldură decât cei care au cele mai mari venituri.
„Uităm că aerul condiționat nu este o opțiune pentru o mulțime de oameni”, a spus Schuetz. „Familiile cu venituri mici sunt mai predispuse să locuiască în clădiri mai vechi care nu au fost construite cu aer condiționat. Chiar dacă au aer condiționat, funcționarea acestuia este costisitoare, iar oamenii nu își pot permite facturile suplimentare la utilități, așa că raționalizează cantitatea de aer condiționat pe care au voie să o folosească.”
O mulțime de gospodării cu venituri reduse sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea locuri de muncă expuse la căldură, cum ar fi grădinari peisagiști, lucrători în construcții, șoferi de livrări și lucrători în depozite.
„Acestea nu sunt locuri de muncă cu gulere albe și, astfel, mulți responsabili politici tind să uite că o mulțime de americani pur și simplu nu au aer condiționat la locul de muncă, în casele lor, în școlile lor”, a spus Eva. „Și chiar nu pot scăpa de ea atunci când avem aceste valuri de căldură ridicată.”
Eva câștigă între 15 și 17 dolari pe oră, insuficient pentru a-și întreține complet familia. Mama a cinci copii își completează veniturile făcând curățenie în case, multe dintre acestea neavând aer condiționat.
Katie, un medic veterinar mobil care operează prin Greater Boston, își continuă activitatea zilnică în ciuda căldurii intense. Conducând prin oraș pentru a face vizite la domiciliu, femeia se confruntă cu temperaturi ridicate care transformă mașina ei într-un adevărat cuptor. Pentru ea, aceasta este mai mult un inconvenient; își ia doar câteva sticle de apă în plus și continuă să-și desfășoare activitatea.
Pentru consumabilele și pacienții ei, însă, situația este mult mai complicată. Trebuie să se asigure că vaccinurile și alte materiale sensibile la temperatură rămân reci. Fără un laborator intern, aceasta își împachetează transporturile cu pungi de gheață și speră ca UPS să le expedieze în timp util, pentru a preveni orice degradare a materialelor esențiale.
În Princeton, Indiana, ferma familiei Greer trebuie să facă față căldurii excesive. Denise, care conduce ferma împreună cu tatăl ei de 87 de ani și cu fiul ei de 31 de ani, a declarat: „Este foarte cald astăzi, aproape că suntem într-un cuptor”.
Pentru a-și pregăti familia și lucrătorii de la ferma de 100 de acri, Denise le-a cumpărat tuturor carafe mari de apă pentru a se asigura că se hidratează corespunzător în zilele caniculare.
În ciuda temperaturilor crescute, tatăl ei de 87de ani continuă să lucreze pe câmp, trezindu-se mai devreme pentru a profita de orele mai răcoroase ale dimineții. „În această industrie, trebuie să o faci atunci când ai acea fereastră de oportunitate, pentru că acesta este singurul lucru pe care nu îl putem controla: clima”, a spus el.
Caribou, Maine, cel mai nord-estic oraș din Statele Unite, a înregistrat recent un indice de căldură record. „Afară este foarte, foarte cald... este sufocant”, a declarat Tamara, coproprietarul unei cafenele.
În interior, cafeneaua continuă să facă afaceri intense în timpul micului dejun și al prânzului. Pentru a reduce stresul asupra personalului, întreprinderea familială a decis să oprească cuptorul și alte echipamente fierbinți, creând un meniu cu produse reci, precum sandvișuri și salate. „Nu avem aer condiționat în bucătărie”, a spus Tamara. „Pentru moment, am schimbat doar meniul, astfel încât să nu avem toate echipamentele fierbinți pornite.”
Pompele de căldură funcționează din plin pentru a menține partea din față a cafenelei răcoroasă, dar nu sunt suficiente pentru a combate complet căldura. Patroana monitorizează îndeaproape temperatura pentru a se asigura că atât personalul, cât și clienții sunt în siguranță.
„Dacă va fi prea cald aici, ne vom închide ușile imediat. Nu vom supune pe nimeni de aici la riscuri inutile”, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News