"Nu vă încredeţi în previziuni apocaliptice. Ucraina are o armată puternică, un sprijin internaţional fără precedent şi este pregătită pentru orice evoluţie", a scris Kuleba pe Twitter, adăugând: "Inamicul este cel care ar trebui să se teamă de noi".
Pe un ton similar, mai devreme duminică Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a apreciat că şansele de a găsi o "soluţie diplomatică" la criza cu Rusia sunt "semnificativ superioare" celor de "escaladare" militară.
Aceste declaraţii vin în contextul avertismentelor serviciilor americane de informaţii în sensul că Moscova şi-a intensificat pregătirile pentru o invazie la scară mare în Ucraina, în timp ce Pentagonul, care a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, a început deja să întărească forţele de pe Bătrânul continent, un nou contingent de militari americani aterizând duminică, pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei.
În paralel, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională Jake Sullivan a asigurat duminică pe postul TV Fox că SUA nu trimit aceste trupe "pentru a declanşa un război" împotriva Rusiei în Ucraina, ci pentru "a apăra teritoriul NATO", adăugând că o invazie rusă în Ucraina poate avea loc "oricând, ori mâine, ori peste câteva săptămâni, ori Rusia poate alege calea diplomatică".
O posibilă acţiune rusă îndreptată împotriva Ucrainei ar putea include anexarea regiunii ucrainene Donbas, atacuri informatice sau chiar o invazie la scară generală, a mai indicat duminică Sullivan pentru canalul ABC, citat de Reuters.
Tot el a asigurat, pentru postul NBC, că dacă Rusia invadează Ucraina, proiectul Nord Stream 2 (ce ar urma să aducă gaz rus în Europa ocolind Ucraina, dar încă nu a primit certificarea din partea Berlinului, principal susţinător al proiectului) nu va mai merge înainte", potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News