Schimbările demografice schimbă piața muncii din Italia, care are și o populație îmbătrânită. Din ce în ce mai mulți oameni se pensionează. În același timp, sunt din ce în ce mai puține persoane care lucrează. Acest lucru creează o penurie de muncitori calificați care afectează din ce în ce mai multe industrii și companii. În Italia, o companie mică și-a adus înapoi foștii angajați, care erai ieșiți la pensie.
Simplex Rapid este o companie mică din Lombardia, lângă Milano, care produce și exportă mașini de înaltă tehnologie pentru prelucrarea sârmei. De fapt, afacerile merg bine, spune Umberto Boschiero, șeful afaceri. Cu toate acestea, este foarte îngrijorat de ideea dacă va putea găsi suficienți angajați noi în viitor.
Acum primește ajutor de la foști angajați care erau deja pensionați. „Am căutat șase tineri, dar am readus trei pensionari la locul de muncă”, explică Umberto Boschiero.
Dar asta nu este o soluție permanentă. „În primul rând, este vorba de a câștiga tineri pentru companie, altfel există riscul să nu ne putem dezvolta în continuare. În prezent avem 52 de angajați și avem posturi vacante, de la lucrători în depozit la posturi de absolvire în înaltă tehnologie”, explică CEO-ul.
Lipsa de muncitori calificați va determina tot mai multe companii să parcurgă noi drumuri. Umberto Boschiero crede, de asemenea, că este nevoie de o nouă cultură corporativă în acest sens. "Doar banii nu sunt suficienți", a declarat omul de afaceri pentru Südtirol News, citat de Merkur.
Apoi, va deveni din ce în ce mai important pentru companii să facă locurile de muncă mai atractive atât pentru angajații mai tineri, cât și pentru cei mai în vârstă. Prin urmare, din ce în ce mai mulți experți fac apel la angajatori să nu renunțe la angajații mai în vârstă, ci să-i promoveze în continuare.
Potrivit unui nou sondaj din cadrul studiului Randstad-ifo, doar 60% dintre companii ar lua măsuri pentru a menține angajații mai în vârstă în companie mai mult timp. În plus, până acum doar fiecare a cincea companie promovează în mod activ cooperarea între generații.
„Afacerile nu își mai permit să nu acorde atenție generației mai în vârstă. În schimb, companiile ar trebui să se ocupe intens de nevoile acestor angajați și astfel să le permită să rămână mai mult timp la locul de muncă”, spune Carlotta Köster-Brons, coordonator național CSR la Randstad Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News