Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză de ciobani în România. Fermierii aduc oieri din Bangladesh: „S-a creat o isterie, pleacă în străinătate“
WhatsApp
Fermierii  români se plâng de o criză de ciobani fără precedent. Mulţi ajung chiar să sacrifice din animale fiindcă nu are cine să le mulgă sau să le îngrijească. Cei mai mulți tineri preferă să păzească oile, dar în străinătate, asta deși în România salariile au crescut destul de mult.
Criză de ciobani în România. Fermierii aduc oieri din Bangladesh: „S-a creat o isterie, pleacă în străinătate“ (sursa: pexels.com)

Deşi li se oferă salarii de câteva mii de lei, tinerii din sate fug de ciobănie. Botoşaniul este unul dintre judeţele din România unde oieritul este o tradiţie ancestrală.

În ultimii ani, însă, oieritul se află într-o criză profundă la Botoşani din cauza lipsei forţei de muncă. Puţini mai vor să se facă ciobani în România, iar fermierilor nu mai are cine să le îngrijească oile. Mulţi ajung, din această cauză, să le sacrifice.  

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică. Pe de o parte, tinerii satelor preferă să fie ciobani în străinătate, iar de cealaltă parte, cei rămaşi nu sunt suficient de pricepuţi sau eficienţi pentru a satisface nevoile fermierilor, la stână.

Criză de ciobani în România. Fermierii aduc oieri din Bangladesh

 

„S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, spune Nechifor, citat de Botoșăneanul.ro. 

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână. „Eu cred că la ora actuală suferim de 50% lipsă îngrijitori la animale. Cel puţin la staţiunea de cercetare, dacă eu aş avea nevoie în organigramă de 11 îngrijitori, în realitate nu am decât 5! Vă daţi seama cum ne descurcăm...“, adaugă fermierul botoşănean.   

„S-a creat o isterie, pleacă în străinătate“

 

 Marii fermieri din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban. „Un cioban ia 5000 de lei. Şi aici pun masa, ţigările, cazarea. Şi cu 2.500 de lei net în mână“, precizează Nechifor.  Mulţi tineri ciobani aleg străinătatea fiindcă au un program mai lejer, nu trebuie să stea mereu la stână şi pe deasupra ar fi şi mai bine remuneraţi.

 În disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia. „Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, susţine Ionică Nechifor, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel