Fostul premier Florin Cîțu lansează un nou avertisment cu privire la creșterea inflației și la majorarea pensiilor românilor. În opinia sa, mărirea pensiilor fără măsuri concrete de reducere a inflației poate înseamna o criză economică dură.
"Întrebare pentru Marcel Ciolacu și o soluție.
În 2020 PNL a crescut punctul de pensie cu 14%. În mijlocul celei mai mari crize din ultima sută de ani am găsit resurse să facem acest lucru. Rata inflației medie pentru 2020 și 2021 a fost de 3.4%.
Acum rata inflației se apropie de 20%. Cu cât ar trebui să crească pensiile?
În timp ce PSD calculează rezultatul, trebuie să va spun foarte clar. Cea mai proastă soluție este să alergi cu pensiile și salariile după rata inflației atât timp cât inflația este în creștere.
Președintele României, premierul și Parlamentul ar trebui (ar fi trebuit e mai corect, acum e cam târziu) în primul rând să ceară URGENT de la MF-PSD și BNR măsuri care să REDUCĂ rata inflației, nu să o crească. Atât timp cât cei care sunt mandatați de români să controleze inflația știu că nimeni nu le cere socoteală în statul român, inflația nu va scădea decât în urmă unei crize majore.
Criza economică o să fie și mai dură si din cauza acestei spirale salarii/pensii-inflație. (oare de ce cred unii că a apărut expresia "wage-inflation spiral?)", a scris Cîțu pe Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ar fi rezonabil ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 să ţină cont de inflaţia care trece de 15%.
"Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem un pic contextul mai larg. Ştiu că s-au vehiculat tot felul de propuneri: 10%, 11%, dar haideţi să vedem lucrurile în context mai mare, nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor şi în condiţiile în care avem o inflaţie care trece de 15% eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată.
Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere până în 15%, aşa cum probabil s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia şi încă un aspect pe care eu personal îl consider esenţial; trebuie atenţie specială, sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.
Pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate, însă acestea pot fi aşezate într-o anumită normalitate, a declarat, luni ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă.
"Eu am spus de numărate ori, cu toate că am fost poate şi aspru criticat, dar îmi asum acest lucru, că pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate. Altceva se pune în discuţie: ca aceste cheltuieli cu pensiile speciale să fie aşezate într-o anumită normalitate. Şi, iarăşi îmi asum ceea ce şi cred cu tărie, că orice om de bună credinţă va achiesa la tipurile acestea de măsuri. Repet, sunt până la urmă lucruri care vor trebui asumate de Coaliţie şi de Guvernul României, dar sunt anumite măsuri de bun simţ", a spus Marcel Boloş, întrebat de jurnalişti ce discuţii au avut loc la Bruxelles în privinţa reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale şi ce modificări s-ar putea aduce.
El a subliniat că pensia în plată nu ar trebui să depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News