Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Cercetătorii au DESCOPERIT "cealată poartă" pe care o virusul o folosește pentru a intra în celulele umane
WhatsApp
Cercetătorii au descoperit un nou mod prin care coronavirusul reușește să contamineze corpul uman. 

Descoperirea a fost făcută de două echipe de cercetători europeni. Unul dintre grupuri este cel coordonat Giuseppe Balistreri originar din Palermo. Pentru a infecta celulele, Sars-CoV-2 ar putea folosi receptorul de neuropilină, prezent în multe țesuturi ale corpului uman. 

Se știe că Sars-CoV-2 se leagă de receptorul ACE2 pentru a deschide poarta principală a celulei și astfel începe să se multiplice în corp. Dar, conform a două noi studii, există o altă "poartă" care ar putea garanta accesul virusului la numeroase țesuturi, inclusiv la creier. Aceasta este o proteină de suprafață celulară numită neuropilin-1 (NRP1).

Sars-CoV-2 nu este singurul virus care folosește neuropilina pentru a intra în celule. Descoperirea a fost făcută de două echipe de cercetători europeni, care lucrează independent. Printre ei se numără Giuseppe Balistreri, 42 de ani, profesor adjunct de virologie moleculară din 2017 la Universitatea din Helsinki, Finlanda. Cercetătorii au identificat care parte a virusului „se atașează” de receptorul NRP1 (și aceasta reprezintă o posibilă nouă țintă pentru medicamentele antivirale) și au ajuns la concluzia că există un anticorp care poate întrerupe legarea, reducând infecția. 

„Experimentele au fost efectuate în patru laboratoare, în Finlanda, Germania, Anglia și Australia. Totul a început cu o observație: când noul coronavirus a fost izolat și descris în secvența sa genetică, s-a realizat că ceva nu era în regulă. Sars-CoV-2 conține o "bucată" suplimentară în genomul său, o secvență de aminoacizi care este de fapt bine cunoscută de virologi, deoarece este comună pentru unii dintre cei mai devastatori viruși care afectează oamenii, chiar dacă în rest sunt complet diferiți: Ebola, HIV, tulpini extrem de patogene de gripă aviară, Zika și chiar un alt coronavirus, MERS, care nu utilizează receptorul ACE2. MERS este mult mai letal decât Sars-CoV-2, dar din fericire, pentru moment, nu s-a răspândit în întreaga lume", relatează corriere

Ce este neuropilina?


„Un receptor celular prezent în multe țesuturi ale corpului nostru, spre deosebire de celălalt receptor Sars-CoV-2, ACE2 care, deși are o afinitate mare pentru virus, nu este atât de răspândit în celule. Pentru a demonstra implicarea NRP1 în infecția virală, am folosit celule umane lipsite de ambii receptori și apoi, cu tehnici de inginerie genetică, am introdus receptorul neuropilin-1 și am pus celulele în contact cu coronavirusul. A apărut o infecție. Neuropilina se găsește în exteriorul celulelor noastre și, după cum a arătat al doilea studiu, se leagă de un tract lateral al vârfului, proteina cârlig a virusului. În schimb, ACE2 se „lipeste” de partea superioară a proteinei virale ," a mai explicat Giuseppe Balistreri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel